AKP'nin taşerona kadro verileceğine dair açıklamasının ardından, DİSK Genel-İş Sendikası eylem kararı aldı. İzmir'de 15 bin işçi salı günü iş bırakacak.

umutAKP İktidarının taşerona kadro verileceğini açıklamasının ardından, DİSK Genel-İş Sendikası İzmir'de Genişletilmiş Temsilciler Kurulu toplantısı düzenledi. Toplantının sonuç bildirgesinde eylem kararı çıktı. İşçi konfederasyonu, 12 Aralık Salı günü İzmir'de yarım gün süreyle iş bırakma kararı aldı. Salı günü, ulaşım ve acil hizmetler hariç, tüm birimlerde 15 işçi, kadro talepleri için eylemde olacak. Saat 13.30’da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanacak olan işçiler, taleplerini bir kez de bu alandan haykıracak. DİSK Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Merkezi yönetim kurumlarındaki taşeron şirket işçileri 657/4-d kapsamında süresi belirsiz hizmet akdiyle kamuda istihdam edilecekler. Ancak Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamalarına göre kamuda çalışmak isteyen işçi başvuru yapacak. Başvurular değerlendirilecek ve basit bir sınav yapılacak” ifadeleri yer aldı. Sürecin açık ve şeffaf yöntemlerle yapılması gerektiği belirtildi.


KOMİSYON KURULMALI

DİSK Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri tarafından yapılan açıklamada, şunlar belirtildi: “Merkezi yönetim kurumlarına alınacak işçilerin şu anda çalıştıkları şirketler; hizmet verilen kurumlar ile işçilerin isimleri de yayımlanarak tam olarak işçi sayısı da bilinerek işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için işçi konfederasyonları temsilcilerinin değerlendirme ve kadroya alınma sürecine dahil edilerek kadro işlemleri konusunda toplumsal mutabakat sağlanması mümkün kılınacaktır. Bu konuda bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz. Önce belediye şirketleriyle esas olarak da 2004 yılından başlayarak başta 5393 sayılı Belediye Kanunu olmak üzere yerel yönetim yasalarıyla güvenceli kamu istihdamının dışına çıkarılan belediye hizmetlerinde çalışan yüzbinlerce işçinin kadro beklentisi yapılan açıklamalarla boşa çıkarılmıştır.”



SOKAKTA İFADE EDECEĞİZ

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Hükümet adına yapılan açıklamalar, Hükümet’in ilan ettiği rakamlara göre 400 bin işçiyi kadrosuz ve güvencesiz bırakmıştır. Yine bu açıklamalar dikkatle incelendiğinde sadece merkezi idare, belediye ve il özel idarelerinde çalışan işçilerin kapsama alındığı anlaşılmaktadır. Buna göre kamu iktisadi teşekküllerinde çalıştırılan taşeron işçilerin de kadro düzenlemesinde kapsam dışında bırakıldığı anlaşılmaktadır. Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa Anayasanın eşitlik ilkesi göz ardı edilmiş olacaktır. Yapılacak düzenlemenin bu eksiklikler giderilerek değiştirilmesi talebimizi bugünden başlayarak yeniden dile getiriyoruz. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde belediyelerce yapılacak bütün işlemlerinde işçi sendikalarının içinde olacağı komisyonların yetkisinde yapılmasını talep ediyoruz. Bu değerlendirmelerimiz temelinde Hükümet’ten başlıca talebimiz kadro konusunda sergilenen ayrımcı anlayışı terk ederek kamuyu bütün olarak ele alması ve belediye hizmetlerinde çalışan taşeron şirket işçileri ile BİT işçilerine de güvenceli kamu kadrolarını açmasıdır. Ayrımsız, şartsız ve sınavsız gerçek kadro güvenceli iş 4 - D’li çalışmak için gerekli düzenlemelerin meclise gelmeden işçilerimizin, üyelerimizin talebini sokakta ifade edeceğiz. Bu nedenle örgütlü örgütsüz tüm Belediye işçilerini Genel-İş Sendikası şubelerimizin almış olduğu üvey evlat değil gerçek kadro istiyoruz adı altında yapacağımız kitlesel basın açıklamasına tüm taşeron işçilerinide davet ediyoruz.”