İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Ankara Garı katliamında hayatını kaybeden 102 barış güvercinini unutmadı. İzmirliler katliamın yıl dönümünde adalet ve barış istedi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Ankara Garı katliamının üzerinden iki yıl geçti. Barış vmitingine katılan ve IŞİD'in saldırısı sonucu hayatını kaybeden 102 canı unutmayan İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde anma töreni düzenledi. Program, katliamın gerçekleştirildiği saat 10.04'te saygı duruşu yapılarak başladı. Daha sonra açıklama yapan Emek ve Demokrasi Güçleri Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, yaşanan katliamın acısının yürekleri yakmayı sürdürdüğünü söyledi. Hayatını kaybedenler için hasret ve özlem duygularının her geçen gün artığını kaydeden Güven; “Acımızı ve öfkemizi büyüten en büyük nedenlerden birisi, katliam öncesinden bugüne kadar siyasi iktidarın ve idarecilerin takındıkları tutumdur” dedi. Güven, dinleme kayıtlarına yansıyan saldırı planlarına, mitinglere yönelik canlı bomba eylemi istihbaratı yazışmalarına rağmen, IŞİD militanlarının Ankara’nın göbeğinde gerçekleştirdiği katliamın istihbarat birimlerince seyredilmekle yetinildiğini ileri sürerken bunun da öfkelerini arttırdığını dile getirdi.
DSC_0105

İHMALİ OLANLARI YARGILAYIN

Müfettiş raporlarına ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin kararlarına rağmen olayda ihmali bulunan kamu görevlilerinin yargılanmadığını açıklayan Mustafa Güven; “AKP ve Saray, 15 Temmuz gününe kadar izlediği savaş yanlısı politikayı, 15 Temmuz’un ardından tam anlamıyla bir sivil darbe ve diktatörlük rejimine çevirdi. Suruç katliamından beri bir patlamalar ve ölümler ülkesine dönüşen Türkiye, bunların üzerine bugün yaralanma ve ölümlerin kanıksandığı bir ülke halini aldı” dedi. 10 Ekim Katliamının Türkiye açısından bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Güven; emek, özgürlük ve barış taleplerinin ölümle cevaplandığı Türkiye'nin, IŞİD ve ÖSO için kamp haline getirildiğini savundu. Açıklamasında dünyanın konuştuğu İdlib operasyonuna da değinen Güven, şunları söyledi: “Meclisten geçen savaş tezkereleri ve şimdi de İdlib operasyonu ile ülke daha büyük savaşlara çekilmek istenmesi. Ne için kendi koltuklarını korumak isteyen diktatörlerin savaştan başka yolu yok.” CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in de destek verdiği açıklamada, katliam günü hayatını kaybeden Mesut Mak'ın eşi Evrim Mak da konuştu. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Merkez Yöneticisi Ahmet Eroğlu ise, hayatını kaybedenler anısına İzmir'de barış anıtı yapılmasını ve tüm İzmir'in buna destek vermesini istedi.

İşkence yaşıyoruz

Evrim Mak; “Katliamın üzerinden 2 yıl geçti. Sizler için uzun bir zaman dilimi olan bu 2 yıl, bizim için hala o günkü acının tazeliğiyle yerinde duruyor. Bu 2 yıl boyunca yakınlarını kaybeden aileler, yıkılmamak için büyük mücadele verdik. Katliamın ardından yargı sürecini başlattık. Ancak bu dava yalnızca bizim değil bütün insanlığın davası. Hiç de kolay olmayan bu davanın 5'inci duruşması yapıldı ama avukatlarımız adaleta iğne ile kuyu kazmakta. Her duruşmada katillerle aynı salonda aynı havayı teneffüs etmenin vermiş olduğu ağırlığı ve ogün katliamın yaşandığı yerde olanları anlattıklarında adeta işkence yaşıyoruz. Bu da yetmezmiş gibi katillerin hakaretlerine ve 'sonunuz onlar gibi olacak' tehditlerine maruz kalıyoruz” dedi. Mak, adil bir yargılama için davanın takipçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi. Program, hayatını kaybedenler anısına oluşturulan fotoğraf sergisi ve mezar ziyaretleri ile son buldu.