Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), grip vakalarının artış gösterdiği bu dönemde ilaç sıkıntısına dikkat çekerek, özellikle antibiyotikler ve antigribal ilaçlar gibi mevsimsel ilaçların eczanelerde sınırlı miktarda bulunduğunu ve bazılarının ise hiç temin edilemediğini belirtti.

Eczanelerde İlaç Yokluğu: TEİS Uyarıyor

TEİS tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni yılda ilaç sıkıntısının arttığı ve ilaç fiyatlarının yüksekliği konusunda uyarılarda bulunuldu. Açıklamada, ilaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan avro kurunun son beş yıldır düşük seviyede sabitlenmesinin, pandemi sonrası artan maliyetlerin ithal ilaçların ülkemize girişini zorlaştırdığı vurgulandı.

Mevsimsel İlaçlarda Sıkıntı: Eşdeğerleri Bulunamıyor

Özellikle kış döneminde kullanılan antibiyotikler ve antigribal ilaçların sınırlı miktarda temin edilebildiği, bazılarının ise eşdeğerleri olmadığı için hiç tedarik edilemediği belirtildi. Ayrıca, Parkinson, göz damlası, tansiyon ve kolesterol ilaçları gibi kronik tedavilerde kullanılan ilaçlarda da benzer sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.

Eczacılar Çağrıda Bulunuyor: Acil Çözümler Gerekiyor

Eczanelerde eksik ilaçlar nedeniyle yaşanan sıkıntıların her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada, ilaç firmalarının yapması gereken iskontoların eksik yapıldığı ya da hiç yapılmadığı, dağıtım kanallarının eczacıların vade ve iskontolarını azalttığı ve SGK'nın geri ödemelerini 60 gün önce talep etmeye başladığı belirtildi. Bu durumun ekonomik gerçeklere aykırı olduğu vurgulandı.

Eczacılardan Acil Talepler

TEİS, acil çözüm taleplerini şu şekilde sıraladı:

YADES 2024 başvuru, YADES nedir? Yaşlı Destek Programı'na nasıl başvurulur? YADES 2024 başvuru, YADES nedir? Yaşlı Destek Programı'na nasıl başvurulur?
  1. İlaç fiyatlandırma sistemine yeni bir düzenleme getirilmesi ve düşük avro kurunun kullanılmaması.
  2. İlaç fiyatlarındaki artışla orantılı olarak eczacı karlılığını arttıran yasal düzenleme yapılması.
  3. Kamu kurum iskontolarındaki keyfi uygulamaların önlenmesi için mevzuat değişiklikleri.
  4. Eczanelere dayatılan satış koşullarındaki değişiklikleri düzenleyecek erken ödeme yöntemlerinin oluşturulması.
  5. SGK'nın Eczane Hizmet Bedellerinin ekonomik gerçekliğe uygun seviyeye getirilmesi.
  6. SGK'nın reçete ve rapor kesintilerine düzenleme getirilmesi.
  7. Yardımcı eczacı ve ikinci eczacı çalıştıran eczanelere destek sağlanması.
Kaynak: haber merkezi