Çin'de gerçekleştirilen araştırmaya göre, günümüzden 295 bin ila 215 bin yıl önce soyu tükenen Gigantopithecus blacki primatının yok oluşu, iklim değişikliğine bağlı çevresel değişimlere uyum sağlayamamasından kaynaklandı.

Gigantopithecus blacki'nin Tükeniş Süreci

Nature dergisinde yayımlanan çalışma, dünyanın en büyük primatı olan ve Asya maymunları arasında yer alan Gigantopithecus blacki'nin neslinin tükeniş sürecini detaylı bir şekilde inceliyor. Bilim insanları, Güney Çin'deki 22 mağarada gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda, bu 2.5-3 metre uzunluğundaki ve 350-400 kilogram ağırlığındaki primatın, mevsimsel değişimler ve beslenme tercihlerindeki değişiklikler nedeniyle popülasyonunda azalmaya uğrayarak yok olduğunu belirledi.

Araştırmanın Detayları

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alper Yener Yavuz, Gigantopithecus cinsine dair ilk bulguların 1910'larda keşfedildiğini ve 2024'ün ilk günlerinde tamamlanan bu çalışmanın, o dönemden bu yana devam eden araştırmaların zirvesi olduğunu belirtti. Gigantopithecus blacki'nin 2 milyon ila 200 bin yıl öncesine dayanan yaşam dönemini inceleyen Yavuz, Çin'deki mağaralarda bulunan diş, çene ve vücut parçalarının kapsamlı şekilde incelendiğini açıkladı.

İklim Değişikliği ve Beslenme Sorunları

Dr. Yavuz, o dönemde yaşanan ciddi iklim değişikliğinin, Gigantopithecus blacki'nin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini vurgulayarak, "Gigantopithecus blacki'nin değişen iklim ve floraya uyum sağlayamadığını fark ediyoruz. Aynı zamanda değişen hayvan faunasındaki türlerin aynı besinleri tüketen diğer hayvanlarla mücadele edemediği için de neslinin tükendiğini belirtiyoruz." dedi.

Usta oyuncu Ayten Gökçer vefat etti Usta oyuncu Ayten Gökçer vefat etti

İklimin Rolü ve Neslinin Tükeniş Süreci

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Gigantopithecus blacki'nin yaşadığı dönemin orta-geç Pleyistosen'e rastladığını ifade etti. Türkeş, "Primatın soyunun tükenmesi, görece soğuk bir buzul çağının etkisiyle bağlantılı görünüyor. Ancak neslinin tükendiği dönemde bir ısınma yaşandığını da gözlemliyoruz." şeklinde konuştu.

Çevresel Değişiklikler ve Gıda Bulma Zorlukları

Prof. Dr. Türkeş, mevsimsellikteki değişikliklerin Gigantopithecus blacki'nin yaşam alanını etkilediğini, bu durumun geniş ormanları seyrek ormanlara çevirdiğini ve primatın gıda bulma sürecinde daha fazla zorluk yaşadığını açıkladı. İklim değişikliğinin, Gigantopithecus blacki'nin soyunun tükenmesine neden olan çevresel faktörlerin başında geldiğini belirten Türkeş, "Gigantopithecus blacki, iklim, vejetasyon, ortam, gıda ve gıdaya erişim koşullarına uyum sağlayamayarak kronik stres ve azalan popülasyon belirtileri gösterdi ve nesli tükendi." dedi.

Kaynak: haber merkezi