Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in hava saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 830'a yükseldi ve yaralıların sayısı 4 bin 250'yi geçti. Aynı bakanlık, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da ölen Filistinlilerin sayısının 19, yaralananların ise yaklaşık 100 olduğunu açıkladı. İsrail basınına göre ise Hamas saldırılarında binden fazla kişi öldü, 3 bin 400 kişi yaralandı, 100'den fazla rehine bulunuyor. İsrail ordusu rehinelerin zarar görmesine rağmen operasyonun devam edeceğini açıkladı.

İsrail'den Yedek Subay Çağrısı

Öte yandan İsrail ordusu, 360 bin yedek subayı göreve çağırdı ve Gazze sınırına yakın yığınak yapmayı sürdürdü. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze sınırına helikopter ve hava araçlarıyla "demir duvar ördüklerini" açıkladı. Bir başka sözcü ise kara operasyonu seçeneğinin masada olduğunu belirtti.

Gazze'ye Bomba Yağıyor

Yoğun bombardıman sonucu Gazze'de bazı mahalleler tam anlamıyla enkaz yığınına dönerken, Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı da saldırıların hedefi oldu. Yakıt ve diğer ihtiyaç malzemelerini Gazze'ye götürmek için bekletilen kamyonlar, saldırılar üzerine bölgeden çekildi. Tel Aviv yönetimi, Mısır'a "Gazze'ye yardım gönderirseniz kamyonları vururuz" tehdidi savurdu. Hamas ise İsrail'in güneyindeki liman şehri Aşkelon'da yaşayan sivillere "17.00'ye kadar bölgeyi terk edin" çağrısı yaptı ve ardından onlarca füze atıldı.

Gazze'de uyarı yapılmadan vurulan her sivil hedef için bir esirin öldürüleceğini açıklayan Hamas, İsrail ile ateşkes görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.

Sivil Çatışma Tehlikesi

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Ben-Gvir, sivil çatışmaları körükleyecek bir karara imza attı. Ben-Gvir, İsrail'in güney sınırında yaşayan sivillerin "silahlandırılacağını" söyledi. Bakanlık, 10 bin adet tüfek satın aldığını ve bunların Arapların yoğun olduğu şehirlere ve sınır yerleşimlerine gönderileceğini belirtti.

Gazze'ye yönelik 'tam abluka' kararı alan İsrail'in Enerji Bakanı Yisrael Katz ise 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne elektrik ve su akışının kesildiğini söyledi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, bu kararın insani hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

Yardıma İhtiyaç Var

İsrail ile Filistin arasındaki artan çatışmalar nedeniyle endişeli olan Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Larke, çatışmaların yerinden edilenlerin sayısının 187 bin 500'e yükseldiğini kaydetti. İsrail'in elektrik ve suyu kesme kararının 610 bin kişinin içme suyuna erişemeyeceğini belirten Larke, insani yardım kuruluşlarının çatışmalar ve erişim sorunları nedeniyle duruma müdahalede yetersiz kaldığını söyledi. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise Gazze'de yerinden edilen 180 bin kişi olduğunu, bunların 137 bin 500'ünün 83 UNRWA okuluna sığındığını açıkladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ