Gayrimenkul alım-satımında vergi beyanı dönemi 1 Mart’ta başladı. Konut sahipleri, eğer 5 yıldan önce gayrimenkullerini satarsa, Maliye Bakanlığı’na gelir vergisi beyanında bulunmak zorunda. Örneğin, 21 Ekim 2022’de 900 bin liraya alınan bir konut, 13 Temmuz 2023’te 2 milyon liraya satılmış olsun. Bu durumda, alış ve satış arasında 5 tam yıl dolmadığı için, satıştan elde edilen kazanç vergiye tabi olacak.

Hepsiburada, Drone ile teslimatı test ediyor Hepsiburada, Drone ile teslimatı test ediyor

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkarılmasında gelir vergisi beyanı konusunda bir broşür hazırladı. Broşürde, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde ticari kazanç ve değer artışı kazancı arasındaki farkın nasıl belirleneceği anlatıldı. Buna göre, gayrimenkul alım-satım işleri bir meslek olarak yapılıyorsa, bu işten elde edilen kazanç ticari kazanç sayılacak. Bir yıl içinde birden fazla gayrimenkul satışı yapılıyorsa, bu da ticari kazanç olarak kabul edilecek. Gayrimenkul alım-satım işlemi ticari kazanç kapsamında değilse, bu işten elde edilen kazanç “değer artışı kazancı” olarak değerlendirilecek.

5 yıl kuralı nasıl uygulanır?

Gerçek kişiler, bir bedel karşılığı aldıkları gayrimenkulleri (konut, arsa, vb.) aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satarsa, bu satıştan elde ettikleri kazanç gelir vergisine tabi olacak. 5 yıl kuralının uygulanmasında takvim günü esas alınacak.

Miras yoluyla intikal eden gayrimenkullerde vergi istisna

Eğer konut, arsa gibi gayrimenkuller miras yoluyla intikal etmişse, 5 yıl içinde satılsa bile değer artışı kazancı doğmayacak. Bir mükellef, 16 Ağustos 2020 tarihinde kendisine miras kalan bir apartman dairesini, 21 Kasım 2023 tarihinde satmış olsun. Bu satıştan elde edilen gelir, değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecek. Çünkü, satışa konu olan apartman dairesi ivazsız olarak (veraset yoluyla) intikal etmiş.

Kaynak: HABER MERKEZİ