İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler Mahallesi’nde faaliyet gösteren iki taş ocağı, doğaya ve tarıma verdiği zararlarla gündemde. Bölgede yaşayan halk ve çevreciler, taş ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması için uzun süredir mücadele ediyor. Foça Belediyesi tarafından açılan davada, İzmir 4. İdare Mahkemesi taş ocakları hakkında verilen ÇED kapsam dışı kararlarını iptal etti. Ancak mahkeme kararına rağmen taş ocakları faaliyetlerini sürdürüyor.

Zeytinlikler Tehlikede!

Bilirkişi raporlarında taş ocaklarının doğaya verdiği zarar açıkça ortaya kondu. Raporlara göre ocakların bulunduğu alan, yoğun zeytinlikler ve tarım arazileri ile çevrili. Türkiye’nin en kadim tarım ürünlerinden biri olan zeytin ağaçlarının korunması gerektiği vurgulanırken, bu alanlarda taş ocağı faaliyetlerinin yürütülmesi Zeytincilik Yasası’na aykırı olarak değerlendirildi.

Whatsapp Image 2025 02 18 At 13.59.30 (1)

Yetkililer Mahkeme Kararlarını Yok Sayıyor

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, mahkeme kararının uygulanması için Foça Kaymakamlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Foça Belediyesi’ne defalarca başvurdu. Ancak tüm başvurular sonuçsuz kaldı.

Platform üyeleri,  İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünden seslenerek Anayasa ve yasalar açık; mahkeme kararları uygulanmak zorundadır” sözleriyle yetkililere çağrıda bulundu. Anayasa’nın 138. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesi gereğince mahkeme kararlarının en geç 30 gün içinde uygulanması gerektiğini hatırlatan vatandaşlar, yetkililerin görevlerini yerine getirmesini istedi. 

“Sağlıklı Çevrede Yaşama Hakkımızı Savunuyoruz”

Platform Sözcüsü Ramis Sağlam yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Foça halkının mücadelesi sonuç verdi, mahkeme bizim lehimize karar verdi. Ancak taş ocakları hukuksuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Foça’nın doğasını, tarımını ve sağlıklı çevresini korumak için bu iki taş ocağının faaliyetleri derhal durdurulmalıdır. Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. " seklindedir. Anayasa 56. Madde ile düzenlenen 'Çevre Hakkı' gereği herkes hem sağlıklı ve dengeli bir cevrede yasama hakkına hem de bu çevreyi bozmama, çevreyi koruma yükümlülüğüne sahiptir. Foça’da sağlıklı ve dengeli bir çevrede yasam hakkını savunan ve Foça halkının birlikte mücadelesiyle var olan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu olarak, mahkeme kararının uygulanarak Kocamehmetler köyü ile birlikte tüm Foça'nın dogal yasamını ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bu iki taş ocağının faaliyetlerinin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz.”

🔴 Foça Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Foça Belediyesi derhal harekete geçmeli!

🔴 Mahkeme kararları uygulanmalı ve taş ocaklarının faaliyetleri derhal durdurulmalı!

Merkez Bankası rezervlerinde artış Merkez Bankası rezervlerinde artış

🔴 Zeytinlikler, tarım arazileri ve ormanlar korunmalı!

🔴 Hukukun üstünlüğü sağlanmalı, mahkeme kararlarını hiçe sayan bu süreç sona ermeli!

Kaynak: özge uyanık