Pilavların, dolmaların, sarmaların lezzet kaynağı, orman köylüsünün geçim kapısı fıstık çamında Bergama Kozak bölgesi önemli yayılışa sahip. Bölgede fıstık çamı ağaçları 22 bin 500 hektarlık alana yayılırken, bunun yüzde 25'i devlet ormanında, yüzde 75'lik kısmı ise sahipli arazilerden oluşuyor. Fıstık çamı ağaçlarının kozalaklarından elde edilen çam fıstıkları, orman köylüsünün en önemli gelir kaynakları arasında. Ancak son 15 yıllık dönemde fıstık çamı tohumu veriminde düşüş gözlendi.

Türkiye'den Fransa Ulusal Meclisinin Asuriler ve Keldanilere ilişkin kararına tepki Türkiye'den Fransa Ulusal Meclisinin Asuriler ve Keldanilere ilişkin kararına tepki

Orman Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmada; verim düşüklüğüne iklim değişikliği, tozlaşma ve mantar sorunlarının yanında böcek zararlarının da etkili olduğu belirlendi. Özellikle de Türkiye'ye 2012 yılında giren 'Leptoglossus occidentalis' isimli böceğin verim düşüklüğünde önemli rolü olduğu saptandı. Bu böcekle mücadele, doğaya 5 bin adet yumurta parazitoidi (Ooencyrtus pityocampae) salınırken, doğaya yakalama tuzakları geliştirilip yerleştirildi. Zararlı böceğin kışı korunaklı alanlarda geçirmeye yönelik davranışından esinlenerek geliştirilen tuzaklardan, şimdiye kadar 105 adet yerleştirildi. Bu çalışmayla böceğin popülasyonu kontrol altında tutuldu. Hem zararlı böcekle yapılan mücadele, hem de verimi artırmaya yönelik diğer çalışmalarla fıstık çamı tohumunda yeniden verim artışı gözlendi. 

Kaynak: DHA