Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde iki yıl önce yaşanan patlamada 43 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında kömür üretimi yeniden başlatılacak. Patlamanın ardından kapatılan ve yangın çıkan bölümdeki çalışmalar devam ederken diğer panolarda kömür üretimi için hazırlıkların son aşamada olduğu belirtildi.

Türkiye'den Komşularına 18 Milyar Dolarlık İhracat Türkiye'den Komşularına 18 Milyar Dolarlık İhracat

Patlama Sonrası Soruşturma ve Yargı Süreci

14 Ekim 2022'de Bartın'daki TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen maden faciasında 43 işçi hayatını kaybetmiş, 9 işçi ise yaralanmıştı. Patlama sonrası başlatılan soruşturmada Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir ve Müdür Yardımcısı Salih Atmaca’nın da aralarında bulunduğu birçok yetkili gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 8 kişi tutuklandı, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Savcılık tarafından hazırlanan 195 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar hakkında "Olası kast ile öldürme" ve "Olası kast ile yaralama" suçlarından 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Ayrıca diğer 19 sanık için ise "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22.5 yıla kadar hapis talep edildi. Yargı süreci, halen Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Madende Kömür Üretimi, 25 Gün İçinde Başlayacak

Yangının çıktığı bölümdeki çalışmalar nedeniyle iki yıldır kapalı olan maden ocağında üretime hazırlanılan diğer panolarda son aşamaya gelindi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, "Yangın çıkan bölümdeki çalışmalar sürerken diğer panolarda kömür üretimi için hazırlıklar yapılıyor. Bir panomuzun 20-25 gün içinde tamamen hazır hale geleceğini ve kömür üretiminin başlayacağını öngörüyoruz. Diğer panomuz ise 2025 yılının ilk aylarında aktif hale gelecek" açıklamasında bulundu.

Amasra Müessesesi’nin Önemi Büyük

Amasra’nın TTK için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Hakan Yeşil, madenin tekrar faaliyete geçmesinin hem ekonomik hem de manevi olarak önemli olduğunu belirtti.

Yeşil, "Amasra, bizim için bedel ödenmiş bir yer. Bu müessesemizin yeniden kömür üretimine başlaması, büyük önem taşıyor. Yaşanan acılara rağmen kısa sürede toparlanarak üretime dönmeye hazır hale gelmesi sevindirici. Dileğimiz, bir daha böyle bir kaza yaşanmadan kazasız ve belasız çalışmaların yürütülmesi" ifadelerini kullandı.

2025’te Diğer Pano da Üretime Açılacak

Hakan Yeşil’in açıklamalarına göre yangın çıkan bölümdeki çalışmalar devam ederken diğer iki pano üzerinde de hazırlıklar tamamlanmak üzere.

2025 yılının ilk aylarında diğer panonun da üretime geçeceğini belirten Yeşil, "Arkadaşlarımız, büyük bir özveriyle çalışıyor. Hem üretim hem de iş güvenliği önlemleri, en üst seviyede tutuluyor. Amasra’nın aramıza üretim yaparak dönmesi, hepimiz için büyük bir umut kaynağı" dedi.

Kaynak: DHA