EYT düzenlemesi, 2 milyon yurttaşın emekli olmasını sağladı. Ancak bu düzenlemeden yararlanamayan ya da yararlanması engellenen yüz binlerce yurttaş da var. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) emekliliği henüz onaylanmayan ya da iptal edilen 100 binin üzerinde dosya bulunuyor. Bu dosyalarda, emeklilik şartlarını sağlayamayan ya da emeklilik hakkını kaybeden yurttaşların durumları ortaya çıkıyor.

Emeklilik Şartlarını Sağlayamayanlar

SGK’de emekliliği onaylanmayan ya da iptal edilen dosyalarda, “Prim gün sayısının tamamlanması, ortağı olunan şirkette sigortalı çalışılması, başkasının primlerinin sehven hesaba yazılması, işe gitmediği halde çalışmış gibi sahte sigortalılığı tespit edilenler, kuruma prim borcu bulunması, hem SSK hem de Bağ-Kur’lu olunması nedeniyle emekliliğe yetecek gün sayısına ulaşılmaması” gibi nedenler bulunuyor.

Bu nedenlerden dolayı, emeklilik başvurusu reddedilen ya da iptal edilen yurttaşlar, emekli aylığı alamıyor. Bu yurttaşlar, emeklilik şartlarını sağlayabilmek için prim gün sayısını tamamlamak, prim borcunu ödemek, sahte sigortalılık iddiasını çürütmek, şirket ortaklığından ayrılmak, SSK ve Bağ-Kur arasındaki farkı kapatmak gibi işlemleri yapmak zorunda kalıyor.

EYT Kapsamında Emekli Olmak İçin Ne Gerekli?

Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.

Ayrıca, emeklilik için başvuran yurttaşların, SGK’ye prim borcu bulunmaması, şirket ortağı olmaması, sahte sigortalılık yapmamış olması gibi şartları da yerine getirmesi gerekiyor. Bağ-Kur kapsamında silinen günler için kısmi borçlanma yapılamıyor, tamamının satın alınması gerekiyor. SGK’ye başvurulup da ihya işlemi başlatıldığında hesaplanan tutar 3 ay içinde yatırılırsa ihya tamamlanıyor.

Türk Eximbank'tan 115 milyon avroluk anlaşma Türk Eximbank'tan 115 milyon avroluk anlaşma

EYT düzenlemesiyle emekli olan yurttaşlar, emekli aylığı almaya başladı. Ancak emekli olamayan ya da olması engellenen yurttaşlar, mağduriyetlerini gidermek için mücadele ediyor. SGK, emeklilik başvurularını titizlikle inceliyor ve şartları sağlamayan ya da hakkını kaybeden yurttaşların dosyalarını iptal ediyor. EYT kapsamında emekli olmak için sadece 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla işe girmiş olmak yetmiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ