Türkiye’nin birçok ilinde yüzlerce ilan veren ev sahipleri, 3+1 bir evde odalara ranzalar koyarak, 6, 4 ve 2’şer kişilik olmak üzere ortalama 8 kişiye kiraya veriyor. Böylece ev sahipleri, bölgedeki ortalama kiraların iki katından fazla gelir elde ediyor.

İstanbul’da 6 kişilik odalarda kişi başı 3 bin 500 TL, 4 kişilik odalarda 4 bin TL, iki kişilik odalarda kişi başı ise 5 bin TL talep ediliyor. Bir daireden toplam 47 bin TL kazanç sağlanıyor. İzmir, Ankara gibi diğer büyükşehirlerde de yaygınlaşan kaçak pansiyonculukta ücretler İstanbul’un yüzde 30-40 altında.

Kaçak pansiyoncuların işletme belgesi yok

Bu evlerin hiçbirinde bir işletme belgesi bulunmuyor. Güvenlik zafiyetinin yaşandığı ve vergi kaçırılan bu evler her geçen gün yaygınlaşıyor. Ev sahipleri ise bu durumu savunarak, “Burası benim evim. Kimseyi bağlamaz” diyor.

Bazı ev sahipleri ise girişte sabıka kaydı istiyor. Ayrıca elektrik, su ve doğalgaz giderleri dahil olmak üzere tek seferlik eşya kullanım bedeli olarak da 3 bin 500 TL alıyor. Bu bedel çıkışta iade edilmiyor.

Emlak müşavirleri uyarıyor

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu tür yasal olmayan durumlarda artışın görüldüğünü söyledi. Akdoğan, “Bu bir işletmecilik faaliyeti. Hem güvenlik açısından hem de vergi açısından çok büyük bir kaçak var. Sizin bir yurtta başınıza bir şey gelse yurt sahibi sorumlu ya da otelde aynı şekilde otel sahibi ya da müdürü sorumlu olur. Burada aynı evde yaşadığınız yabancı biriyle bir sorun yaşasanız bunun sorumlusu kim olacak? Ayrıca ciddi bir vergi kaybı. Buna yönelik denetimlerin acilen artırılması gerekiyor. Aksi durumda sorun giderek büyüyecek” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ