Gelir İdaresi Başkanlığı, "Dijital Vergi Dairesi" aracılığıyla "Kira Bildirim Formu"nu yayınlayarak ev sahiplerinin kiracılarından gelen beyanları toplamaya başladı. 1 Mart'tan itibaren beyannamesini vermeye başlayacak olan ev sahiplerinin dikkati bu uygulamaya çekildi. Vergi kaçaklarının önlenmesi amacıyla düşük kira bedeli gösterenler ve yanlış beyanda bulunanları tespit etmek hedefleniyor.

Kiracılar da Artık Dijital Ortamda Bildirimde Bulunabilecek mi?

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında, kirayla ilgili işlemler de dijital ortama taşınıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracılara yönelik "Kira Bildirim Formu"nu Dijital Vergi Dairesi üzerinden yayınladı. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesine abonelerse, kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma erişebilecekler. Ayrıca, e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere ulaşılabilecek. Uygulamaya giriş yapıldığında, "Değerli mükellefimiz, bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz." ifadesi karşılanıyor. Bu adımla mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanları karşılaştırılabilecek.

Emlakçılar da Gelişmeleri Yakından Takip Ediyor

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uygulamasını değerlendirirken, vergi dairesi müdürlüklerindeki personelin uzun süredir sahaya çıkarak kiracı ve ev sahiplerini ziyaret ettiğini ve burada kiralara ilişkin sorular yönelttiğini belirtti. Akçam'a göre, bu süreçte ev sahiplerinin yanı sıra emlakçılar da denetleniyor.

Süreç 1 Mart'ta Başlayacak 

Kira beyannamesi verme süreci 1 Mart'ta başlayacak. Akçam, beyanname verme sürecinin yaklaştığını hatırlatarak ev sahiplerine uyarılarda bulundu. Beyanname, GİB'in internet portalı üzerinden verilebilecek. Portalda sıkıntı yaşanması durumunda mali müşavirden veya muhasebeciden destek alınabileceğini belirten Akçam, vatandaşın sorumluluklarını yerine getirmesinin ardından vergisini ödedikten sonra endişe edilecek bir durum olmadığını vurguladı. Kira vergisinde belli istisnai durumların olduğunu hatırlatan Akçam, yıllık kira geliri 33 bin liradan az olanların vergiden muaf olduğunu, bu miktarın üzerindeki kira gelirlerinin vergilendirildiğini dile getirdi.

Kaynak: AA