Yarın Doğalgaz Faturalarına Zam Geliyor! 150 TL Ek Ücret Yansıyacak Yarın Doğalgaz Faturalarına Zam Geliyor! 150 TL Ek Ücret Yansıyacak

MERT YASİN ALPDÜNDAR- İzmir’de 2020 yılında gerçekleşen deprem ve geçtiğimiz Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli büyük felaketin ardından evlerin sağlam olup, olmaması konusunda vatandaşların kafalarında ciddi soru işaretleri oluştu. Daha önce aldıkları ya da yeni alacakları evler konusunda vatandaşlara konunun uzmanlarından uyarılar geldi. Eve girildiği zaman kusurun fark edilmesi sonucunda açılan davaların en az 2 yıl sürdüğüne dikkat çeken Avukat Gökçe Ayber Mercan, ev alınmadan önce ciddi araştırmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 

‘DAVALAR 2 YIL SÜRÜYOR’

Evin kusurlu çıkmasının ardından dava süreçlerine gidilebileceğini söyleyen Avukat Gökçe Ayber Mercan ise, “Ev alındıktan sonra kusurlu çıkmasından kaynaklı olarak karşı taraf dava açabilir. Ama öncesinde önlem almak çok önemli. Özellikle İzmir’deki depremden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sitesinde adrese dayalı olarak evlerin hasarlı olup, olmadığına dair bilgiler yayınlandı. Oradan da evin hasar durumuna bakılabilir” ifadelerini kullandı.  
“Eve girdiğiniz zaman kusurlu olduğunu anladığınız zaman dava açabiliyorsunuz ama bu durum maddi ve manevi sorunları beraberinde getiriyor” diyerek sözlerine devam eden Mercan, “Dava süreci boyunca evi satamıyorsunuz, paranızın iadesini alamıyorsunuz. Dava süreçleri yaklaşık olarak 2 yıl sürecektir. Bu davalar taşınmazın ayni davaları olduğu için Yargıtay süreci de var. Ve sonuçlanması minimum 2 yıl sürüyor. Çok ciddi süreler ve bu sürelerin getirdiği çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz” diye konuştu.

gokce-ayber-mercan

‘AYIBIN GİZLİ OLMASI’

Dava açmadan önce ihtarname çekilmesi gerektiği bilgisini veren Mercan, şöyle devam etti:
“Burada önemli olan ayıbın gizli olması. Çünkü diğer türlü ihtarname çekilmesi için belirli bir süre gerekirken, ayıbın gizli olması durumunda fark edildiği anda dava açma yoluna gidilebilir. İhtarname çekilmesinin ardından satın alınan kişi ihtarnameye biat etmediği için dava sürecine doğru gidiyor. Dava görüldükten sonra da Yargıtay süreci başlıyor. Yani evi satın alan kişi maddi ve manevi ciddi bir zarara uğruyor.”

Evin kusurlu olması durumunda alıcının çeşitli hakları olduğuna dikkat çeken Ayber Mercan, “Burada kullanmamız gerek haklar var. Satılanı iade etmeye hazır olduğumuzu bildirip, sözleşmeden dönebilirsiniz. İade etmeyerek satış bedelinde ayıp oranında indirim talep edebilirsiniz. Masrafın aşırı olmaması koşuluyla satıcıdan malın tamirini isteyebilirsiniz. En son olarak satıcının elinde ayıpsız bir benzeri var ise bu mülk ile değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Burada itiraz süresine de dikkat etmelisiniz. Normalde bu süre 5 yıl ama aşırı kusur varsa 20 yıla kadar uzuyor” dedi.

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR