Tüketiciler, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak istediklerinde dolandırıcılık riskine karşı dikkatli olmalı. Sahte internet siteleri ve cazip tekliflerle tüketicileri mağdur eden dolandırıcılar her geçen gün yeni yöntemler geliştiriyor.

Sosyal medyayı sallayan test: Farklı olan çayı ilk bakışta bulabilen henüz çıkmadı... Sosyal medyayı sallayan test: Farklı olan çayı ilk bakışta bulabilen henüz çıkmadı...

Tüketici dernekleri, bu konuda vatandaşları uyarıyor ve erken rezervasyonlarda dolandırıcılık riskine karşı bazı önemli önlemleri paylaşıyor.

Dolandırıcılara Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sahte Linklere Dikkat: "Tatil fırsatı" başlığıyla e-posta veya kısa mesaj yoluyla gelen sahte linklere karşı dikkatli olunmalı. Bu linkler üzerinden geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da tüketiciler mağduriyet yaşayabilir. Bu yolla kredi kartı ile ödeme yapılırsa kredi kartı bilgileriniz de dolandırıcıların eline geçebilir.
  • Tesis Araştırması Yapılmalı: Rezervasyon yapılacak tesisle ilgili gerekli araştırmaların yapılması önemlidir. Turizm tesisinin belgeli olup olmadığı, otelin yıldız sayısı, kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığı, varsa otel hakkında yapılan şikayetlerin sorgulanması önem taşıyor. Bu sorgulamalar 'www.tursab.org.tr' veya 'www.kulturturizm.gov.tr' adreslerinden yapılabilir.
  • Sözleşme Önemli: Erken rezervasyonlarda sözleşme yapılması ve sözleşmelerin bir suretinin talep edilmesi mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından önem taşıyor. Sözleşmelerin internet üzerinden yapılması halinde, kopyasının e-posta ile talep edilebilir.
  • Semahat Bilgileri Kontrol Edilmeli: Seyahat acentesi veya turizm tesisinin internet sitelerindeki adres, unvan ve iletişim bilgilerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edilmesi önerilir.
  • Ön Bilgilendirme Alınmalı: Yüz yüze veya internet üzerinden yapılan rezervasyonlarda mutlaka ön bilgilendirme ve alınacak hizmetlere dair broşür alınması gerekir.
  • Sözleşmeyi Feshetme Hakkı: Tüketicilerin, cezai şart ödemeden turun başlama tarihinden 30 gün önce sözleşmeyi feshetme hakkı bulunur. Fesih bildiriminin mutlaka kalıcı veri ortamında yapılması gerekir.
  • Mağduriyet Kayıt Altına Alınmalı: Tüketicilerin, karşılaştıkları mağduriyeti giderebilmek için ayıplı hizmetleri kayıt altına alması önemlidir.

Tüketicilere Haklarını Bilmeleri Tavsiye Ediliyor

Tüketici dernekleri, bu konuda vatandaşların haklarını bilmeleri ve yasal yollara başvurmaktan çekinmemeleri gerektiğini vurguluyor. Tüketiciler, ayıplı hizmetle karşılaşması durumunda tüketici hakem heyetlerine, arabuluculuk müessesesine ve tüketici mahkemelerine başvurabilirler.

Editör: Kazim Bozkurt