Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 28. Taraflar Konferansı (COP28) için Dubai’de düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin karbonsuzlaşma yol haritasını, depremlerin ardından çevre dostu yeniden yapılanmayı ve İsrail’in Gazze’deki katliamlarına sert tepkisini dile getirdi.

Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası

Erdoğan, zirvede yaptığı kısa konuşmada, ‘net 0 emisyon’ hedefi doğrultusunda çimento, çelik, alüminyum ve gübre sektörlerinde karbonsuzlaşma yol haritasının tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, yenilenebilir enerjinin payını yüzde 69’a çıkarma hedefini vurguladı.

Erdoğan, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar attığını belirterek, “Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için kararlıdır. Bu hedefe ulaşmak için hem ulusal hem de uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Türkiye, iklim eylemlerine uygun olarak ekonomik ve sosyal kalkınmasını sürdürecektir.” dedi.

Depremlerin Ardından Çevre Dostu Yeniden Yapılanma

Cumhurbaşkanı, 6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından şehirlerin yeniden yapılanmasını ‘çevre dostu’ bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti. Depremlerin yaralarının sarıldığını belirten Erdoğan, çevreye duyarlı bir yaklaşımla yapılan inşaatların sürdüğünü aktardı.

Erdoğan, deprem bölgelerindeki vatandaşlara destek olmak için devletin tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyleyerek, “Deprem bölgelerindeki konutların yüzde 90’ı tamamlandı. Kalan konutlar da en kısa sürede bitirilecek. Deprem bölgelerindeki konutlar, çevre dostu, enerji verimli ve depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor.” diye konuştu.

İsrail’in Gazze’deki Katliamlarına Sert Tepki

Erdoğan’ın konuşmasının önemli bir bölümü, İsrail’in Gazze’deki katliamlarına ayrıldı. Erdoğan, yaşananların savaş suçu olduğunu belirterek uluslararası hukuk önünde sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasının önemine vurgu yaptı.

Erdoğan, Türkiye olarak bağımsız Filistin devletinin kurulmasında her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını belirtirken, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınadı. Erdoğan, “İsrail, Gazze’de masum sivilleri, kadınları, çocukları, yaşlıları katlediyor. Bu, insanlık dışı bir zulümdür. Bu zulmü durdurmak için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekiyor. Türkiye, Filistin halkının yanındadır ve olmaya devam edecektir.” dedi.

Türkiye’nin Taahhütleri ve Gelecek Adımları

Erdoğan, konuşmasının sonunda, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede taahhütlerini ve gelecek adımlarını anlattı. Erdoğan, Türkiye’nin 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 41 azaltmayı, 2050 yılına kadar da net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Erdoğan, bu amaçla, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, yeşil ulaşım, sıfır atık, ormanlaştırma ve biyolojik çeşitlilik gibi alanlarda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Erdoğan, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliğine açık olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede gelişmiş ülkelerden adaletli ve yeterli bir destek bekliyor. Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede gelişmekte olan ülkelere de yardımcı olmaya hazırdır. Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel bir aktör olmaya devam edecektir.” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ