Emtia piyasasında, haftalardır devam eden satış baskısının ardından geçen hafta yükseliş eğilimi hakim oldu. Çin’in ekonomik teşvik paketleri, ABD’nin güçlü büyüme verileri ve resesyon korkularının azalması, emtia fiyatlarını destekledi. Altın hariç tüm emtialarda değer artışı yaşandı.

Çin ve ABD ekonomileri emtia talebini artırıyor

Emtia piyasasında geçen hafta risk iştahını artıran en önemli faktör, Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmak için yeni teşvik paketleri açıklayacağına yönelik haber akışı oldu. Çin, dünyanın en büyük emtia tüketicisi konumunda bulunuyor. Bu nedenle, ülkenin ekonomik performansı, emtia fiyatları üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Çin’in yanı sıra, ABD ekonomisinde de olumlu gelişmeler yaşandı. ABD’de imalat sanayisi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ocakta 50,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşerek, son 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veri, imalat sanayisinde daralma bölgesinden çıkıldığını gösterdi. Ayrıca, ABD’de gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 2023’ün son çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3,3 artarak, ekonomik aktivitenin güçlü kaldığını ortaya koydu.

Bu gelişmeler, ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” senaryolarının güç kazandığını ve resesyon endişelerinin azaldığını gösterdi. Bu da, emtia talebinin artacağı beklentisini yükseltti.

Altın dışındaki emtialarda yükseliş var

Emtia piyasasındaki yukarı yönlü eğilime karşın, altın fiyatları geçen hafta düşüş gösterdi. Altının onsu yüzde 0,5 değer kaybederek 1.800 doların altına geriledi. Altın fiyatları, merkez bankalarının faiz artırımı beklentilerinin gecikebileceği endişesiyle baskı altında kaldı. Altın, düşük faiz ortamında diğer yatırım araçlarına göre daha cazip hale geliyor.

Borsa'da bu hafta en çok kazandıran ve kaybeden hisseler Borsa'da bu hafta en çok kazandıran ve kaybeden hisseler

Altın dışındaki diğer kıymetli metallere bakıldığında, geçen hafta gümüş yüzde 1, platin yüzde 1,2, paladyum yüzde 0,8 değer kazandı. Gümüş fiyatları, Hindistan’ın gümüş ithalatına ilişkin vergileri artırdığına yönelik haberlerin etkisiyle yükseldi. Bu haberler, gümüşün maliyet baskılarına maruz kalabileceği endişelerini artırdı.

Baz metallere gelince, geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,8, kurşun yüzde 2,5, alüminyum yüzde 3, nikel yüzde 1,6, çinko yüzde 2,3 artış gösterdi. Bakır fiyatları, fiziki piyasada bakır açığının devam ettiği ve talebin güçlü olduğu yönündeki haberlerle desteklendi. Çin, 2023 yılında önemli miktarda bakır tüketti. Çin’in inşaat piyasasındaki zayıflığa rağmen, ülke askeri ve ulusal güvenlik alanlarında da bakır kullanıyor. Çin’in yanı sıra, Avrupa ve Hindistan da yeşil ekonomi, çevresel sosyal ve kurumsal yönetişim gibi alanlarda bakıra talep gösteriyor.

Alüminyum fiyatları ise, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus alüminyumuna yeni yaptırımlar uygulayabileceğine yönelik endişelerle yükseldi. Bu endişeler, alüminyum arzında daralma olabileceği ve fiyatların artabileceği beklentisini güçlendirdi.

Enerji grubunda da geçen hafta emtia fiyatlarındaki pozitif seyir devam etti. Brent petrol yüzde 6,2, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 7,9 değer kazandı. Petrol fiyatları, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD’de petrol stoklarının azalması ve talebin artmasıyla yükseldi. Doğal gaz fiyatları ise, soğuk hava koşulları nedeniyle doğal gaz tüketiminin artmasıyla desteklendi.

Kaynak: AA