Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan birinci meclis oturumda, İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 depremi sonrası ‘7269 Sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, dönüşümlerinin yapılması amacıyla yüzde 20 emsal artışı’ içeren önerge gündeme gelmişti. Komisyona gönderilen söz konusu önergenin, ağustos ayı ikinci ve üçüncü olağan meclis oturumunda gündeme gelmesi bekleniyordu. Çarşamba günü olağan ikinci meclis oturumunda gündeme gelmeyen madde, gözleri bir sonraki yani bu akşam yapılacak olan meclis oturumuna çevrilmesini sağladı. Depremzedelerin dört gözle beklediği önergenin bu akşam gündeme gelmesi bekleniyor. 

‘SOYER GÜNDEME GELECEK DEDİ’

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Bilal Çoban, bu önergenin sadece Bayraklı için değil, tüm İzmir’i kapsadığını ifade ederek, depremzedeler için ‘emsal artış’ konusunun tek olduğunu söyledi. İnşaatları mühürlenen, ruhsatları olup inşaatı henüz başlamamış bir çok binanın olduğunu hatırlatan Çoban, şunları dile getirdi: “Depremzedelerin ‘emsal artış’ hayata geçmeden evlerini yaptırabilmesi mümkün değil. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e bu talebimizi ilettik. Bizimle çok olumlu görüştü. Soyer, ilk mecliste bu konunun gündeme geleceğini söyledi. Ayrıca bu konuyla alakalı İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı ile de bire bir görüştük.”

‘MÜSTERİH OLSUNLAR’

Çoban, şöyle devam etti: “Bayraklı’daki emsal artışla ilgili bir dava süreci vardı. Mahkeme heyeti, TMMOB’un istediği emsal artışa yönelik ret talebini onaylamadı. Bayraklı’da bir yol kat ettik. Ancak diğer ilçelerdeki emsal artış bizim şu an ana konumuz. Bu konuda yaklaşık 3 aydır görüşmelerimiz devam ediyordu. Biz, beklemeye devam edeceğiz. Depremzede arkadaşlarımızın müsterih olmasını istiyorum. Çünkü biz her zaman arkalarında olacağız. Evlerimizi alıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Göztepe taraftarı, kutlamaya stat dışında da devam etti Göztepe taraftarı, kutlamaya stat dışında da devam etti

‘YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ’

Konunun gündeme gelmesi sonrası İzmirli depremzedeler sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımlarda bulundu. Bazı depremzedeler, konunun yılan hikayesine döndüğünü ifade etti. Depremzedelerin paylaşımları şöyle: ‘Odalar birliğinin depremzedelerden ne istiyor bu kadar da olmaz. Her yerden gökdelenler fışkırıyor. Yılan hikayesine döndü. Bu nedir ya. Yok emsal çıktı yok itiraz yok bir üst mahkeme. Yeter.’ ‘Yalancılar, saatlerce bekledik. Tunç Soyer, çarşamba tam cumaya belediyelere gönderilecek dedi.’ ‘Emsal artış rant değil çözümdür. Şunu anlata anlata öldük dirildik.’

’KONUNUN TAKİBİNDEYİZ’

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, konunun TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından değerlendirildiğini ifade ederek, “Tüm İzmir ili sınırlarını kapsayan bir önerge. Konuyu İKK olarak takip ediyoruz. Meclise sunulup, bir karar çıktıktan sonra bizim de yol haritamız belirlenecek. Bilimden, teknikten uzak hiç bir şey söylemedik. Söylemeyeceğiz” dedi. 

YÜZDE 20 ONAYLANIYSA NE OLACAK?

Komisyonlara gönderilen söz konusu önerge kabul edilirse 2025 yılına kadar ağır ve orta hasarlı yapıların dönüşümüne ilişkin yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında yüzde 20 emsal artışı hakkı tanınacak.

İlgili önerge şöyle: “30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip olmasına karşın ruhsatlı mevcut yapı stokunun yapılaşma haklarında, mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yeniden yapılabilmesine yönelik plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar, Belediye Meclisimizin 01/03/2021 tarihli ve 05.196 sayılı Kararı ile uygun bulunmuş ve bu karar doğrultusunda; İlçe Belediyeleri tarafından yürürlükteki imar planlarında planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip alanların tespit edilerek ‘Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan’ sınırlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüş olup, ancak depremin yıkıcı etkisinin İlçe Belediyeleri tarafından belirlenen ‘Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan’ sınırlarının dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların olduğu belirlendiğinden; bu kapsamda 31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla, İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim Depremi sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla, yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında; Bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artış; ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60'ını geçemez." şeklinde yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesi hususunun görüşülmesi…”

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU