Haber/ Didar DEMİRCİ

Okulların kademeli olarak yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte, eğitim alanında başta öğretmenler olmak üzere öncelikli aşı talepleri oluştu. Söz konusu aşılamaya ilişkin ise köy okullarındaki bazı öğretmenlerin aşılandığı, diğer öğretmenlere ise sıra dahi gelmediği konusunda bilgiler mevcut. Söz konusu duruma ilişkin gazetemize açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın koordineli şekilde ilerleyerek, kamuoyuna şeffaf bir şekilde bilgi vermesi gerektiğini söyledi. Şu an yüz yüze eğitim yapan ilkokullar, okul öncesi, özel eğitim, 8 ve 12'nci sınıflarda eğitim veren tüm öğretmenlerin aşılanmasıyla ilgili bir kampanya yürüttüklerini hatırlatan Vardal, “Bununla ilgili iki basın açıklaması yaptık. Sağlık müdürlüğüne dilekçe verdik. Bu konuda bir dizi sendikal faaliyet yürüttük. Aşılamayla ilgili olarak başından beri şunu söylüyoruz; ‘Milli Eğitim Bakanı, öğretmenlerin aşılanmaya başlandığına ilişkin bir algı oluşturmaya çalışıyor. Oysa 15 Şubat’ta açılan köy okullarında çalışan öğretmenlerinini çok az bir kısmı için aşılanma süreci devam ediyor. Bunun dışında yüz yüze eğitime başlayan ilkokullar, ortaokullar ve liselerdeki 1 milyon 200 bin eğitim emekçisinin şimdiye kadar aşılanan kısmı çok az. Doğrusu öğretmenlerin aşılandığını söylemek çok zor” dedi.

Algı yaratılıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, öğretmenlerin aşılanmaları ile ilgili Şubat ayı sonunu işaret ettiğini hatırlatan Vardal, “Ama şu an da e nabızdan kontrol ettiğimizde öğretmenlerin çoğuna olumsuz yanıt veriyor. Henüz sıranız gelmedi diye bilgiler yer alıyor. Aşı konusunda Milli Eğitim Bakanı'nın bu süreci yönetemediğini söylemek mümkün. O açıdan öğretmenlerin aşılandığı algısı doğru değildir. Aşılanan öğretmenlerin sayısı köy öğretmenlerinin bir kısmıyla sınırlıdır. Elbette ki bununla ilgili bizim talebimiz en kısa sürede tüm öğretmenlerin aşılanması. Aşının, yaklaşık 40 gün sonra bir koruyucu özellik sağlayacağını dikkate aldığımız zaman da bu sürecin bir an önce hızlandırılması gerekiyor” diye konuştu.

Doğru bilgi

Öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin risk altında olduğuna dikkat çeken Vardal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karabağlar da bir okulda 2 öğretmenin ve bir öğrencinin pozitif olduğuna ilişkin bilgiler geliyor. Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Sağlık Bakanlığı'nın net verileri kamuoyuyla paylaşması gerekiyor. Ancak biz bu süreci üyelerimizle birlikte takip edebiliyoruz. Doğru ve net bilgiyi elde edebilmek ve dedikoduların önüne geçebilmek için MEB'in ve Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf ve anlaşılır bilgiyi kamuoyuyla paylaşması gerekiyor.”