Haber/ Didar Demirci

İşçilerin kıdem tazminatı hakkının fona devredilecek olması günlerdir kamuoyunda tartışılıyor. Yapılmak istenilen yeni yasal düzenlemeyle kadın işçi istihdamının daha da düşeceğini dile getiren DİSK Genel İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Özgür Genç, ekonomik krizlerde ilk etkilenenlerin kadınlar olduğuna vurgu yaprak, kıdem tazminatının kadın çalışanlar için önemine değindi. Genç, mevcut yasada kadın işçilerin evlenmeleri halinde 1 yıl içerisinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatlarını mahkeme kararı aramaksızın toplu olarak alabildiklerini söyleyerek, “Yapılması planlanan yeni düzenlemeyle böyle bir hak da ortadan kalmış olacak” dedi.

Kadınlar evlere hapsedilecek

Kadın istihdamının az olduğunu, çalışma hayatında kadın işçilere ikinci, üçüncü sıralarda istihdam sağlandığını dile getiren Genç, çalışma hayatında kısıtlı yer bulan kadın işçilerin kıdem tazminatının kaldırılmasıyla mevcut işlerinin de riske gireceğinin altını çizdi. Genç, “Kıdem tazminatı hakkı kadın, erkek ayrımı gözetmeksizin tüm işçi sınıfının iş güvencesidir. Ancak, kıdem tazminatının kadın işçiler açısından önemi daha da fazla. İş hayatında zaten zor yer bulan kadınlar, kıdem tazminatının ortadan kaldırılması durumunda üretimden çıkartılıp, evlere hapsedecekler. Kıdem tazminatı sorun değil, konuşulmayı gerektirecek bir durum da değildir. Kıdem tazminatı haktır ve kıdem tazminatının da korunabilmesi için gerekirse sokakta, balkonda evde, kamuda nerede olursa olsun kadınlar olarak işçiler olarak mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Hayatını gasp ediyorlar

İşe alımlarda kadınlara sorulan ilk sorulardan birinin de evlenmeyi ya da çocuk yapmayı düşünüp düşünmedikleri olduğunu açıklayan Genç, “Kadınların hayatlarını gasp etmeye çalışan bir sistemin içerisindeyiz. Kadınlar ucuz ve esnek iş sisteminin içerisinde değil, kadınlar üretimin içerisinde en üst seviyelerde yer almalıdır. Kadınların yeri ev değildir, üretimin içidir. Kıdem tazminatı işçi sınıfının iş güvencesidir ama kadınların da aynı zamanda yıllarca o ucuz, esnek, güvencesiz denilen yerlerde çalışarak kazandıkları haklarıdır. Şimdi o haktan feragat etmeleri isteniyor” şeklinde konuştu.