Haber/ Gökçe ADAR

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Türkiye'de pek çok işverenin işçilerini yandaş sendika baskısına maruz bıraktığını söyledi. Serdaroğlu, F-35 savaş uçaklarının parçalarını üreten Kale Grubu'na ait Gaziemir Serbest Bölgede bulunan Kale Pratt fabrikasında da çalışan işçilerin baskıya maruz kaldığını dile getirerek, yaşanılan durumun kanun dışı olduğunu söyledi. Serdaroğlu, “Türkiye'nin dört bir yanında sendikalaşmaya karşı bir direnç var. İnsanlar anayasal haklarını kullanamıyorlar. İşçiler, sendikalı olma karşısında işsiz kalmak ile tehdit ediliyorlar ve işsiz kalıyorlar. İşverenler, Türkiye'de dikensiz gül bahçesi istiyor. Maalesef, hükümet buna göz yumuyor. Özellikle de DİSK'in güçlenmemesini istiyorlar. DİSK'e bağlı sendikaların oldukça zayıf olması konusunda çaba içerisindeler. Metal sektörü olarak, Türkiye'nin lokomotif sektörüyüz. İhracatımızın ekonomisini güçlü tutmaya çaba sarf eden bir sektörüz. Biz, bu sektörün güçlenmesi için çaba sarfediyoruz ama sendikalaşmaya karşı bir saldırgan tavırla yüz yüze geliyoruz. Bu durum Gaziemir Serbest Bölgede bulunan Kale Pratt fabrikasında da yaşandı” dedi. 

İşçilerin şifreleri isteniyor 

10 yıldır fabrikanın sendikasız çalıştığını dile getiren Serdaroğlu, örgütlenme sonrası işverenin işçilerin e-Devlet şifrelerini isteyerek, hangi sendikaya üye olduklarına baktıklarını iddia etti. Serdaroğlu, “10 yıldır burası sendikasız çalışıyor. İşçiler mobbinge maruz kalıyor, düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Sürekli işçi çıkarımları, alımları oluyor. Burada bir düzen kurulmuş değil. Bize müracat ettiler, örgütledik. Bunu duyan işveren ise arkadaşlarımıza baskılara başladı. Sırf anayasal haklarını kullandıkları için işten çıkartıldılar. Bu kabul edilir bir durum değil. Bu, hukuka aykırı. İşçilerin ellerinden telefonları alınıyor, e-Devlet şifreleri isteniyor. Mesajlarına bakılıyor, istifaya zorlanıyor. Türkiye'de tamamen hukuk sistemi allak bullak edilmiş durumda” diye konuştu. İzmir'e yakışmayan hukuksuzlukların gündeme geldiğinin altını çizen Serdaroğlu, DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası olarak yasa dışı işlemleri teşhir edeceklerini söyledi. 

Yasalar sendika karşıtı

Tüm yasaların değiştiğini ancak sendikalaşmayla ilgili yasaların değişmediğini söyleyen Serdaroğlu, “Şu an Türkiye'deki yasalar, sendikalaşmama üzerinde kurulmuş, 12 Eylül yasaları. Bütün yasaları değiştirdiler ama sendikalaşma ile ilgili yasaları değiştirmediler. İşçi sendikaya üye olmak istediği zaman notere giderdi. Ama şimdi e-Devlet sistemi getirdiler. E-Devlet sistemi, devlet kontrolünde sendikacılık yapmak demektir” diye konuştu. Türkiye'de yapılan toplu sözleşmelerdeki müzakerelerin zorlaştığını da dile getiren Serdaroğlu, “Hiç bir toplu sözleşme  kavga gürültüsüz bitmiyor. Grev kararı alıyoruz onu da yasaklıyorlar. Grev yasağını tanımadığımız zaman işçileri de riske sokmuş oluyoruz” ifadelerini kullandı.  

,