Haber/ Didar DEMİRCİ

Yemeksepeti patronlarının, işçilerin sendikal örgütlenmelerinin önüne geçmek için iş kolu değişikliğine gittiğini ve suç işlediğini hatırlatan Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “2 bin Nakliyat- İş Sendikası üyesi işçinin üyeliği düşürüldü. Bu sürece müdahale etmesi gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şu ana kadar müdahale etmedi. Sendikanın başvurusu üzerine yapılan müfettiş incelemesinin sonucu da 8 ay geçmesine rağmen sendikaya gönderilmedi” dedi. Öte yandan Yemeksepeti’nin ‘indirim yağmuru’ adı altında tüketiciyi de kandırdığını iddia eden Küçükosmanoğlu, “Yemeksepeti'nin 'indirim yağmuru' diye bir kampanyası var. Orada da müfettiş incelemesinde ortaya çıktı ki, bu 'indirim yağmuru' tamamen vatandaşı aldatmaya yönelik bir kampanya. Önce ürüne zam yapıp, ondan sonra ona yüzde 50 indirim yapılıyor. Bunlar tespit edildi. Yemeksepeti, ‘hilesepeti’ olmuş. İşçilerin örgütlenmesine yönelik baskılar, işçi ve sendika düşmanlığı devam ediyor. Yemeksepeti / BanaBi depoları özel kişilere devredilmeye başladı ve işçilere yönelik istifa baskıları, mobbinge dönüşen uygulamalar arttı. Büyük çoğunluğu moto kurye olarak çalışan Yemeksepeti çalışanları, esnaf kurye olarak çalışmaya zorlanıyor. Çalışanların birlikte, örgütlenme ortamı ortadan kaldırılmak isteniyor” diye konuştu.

KURYE BAHŞİŞ YÜZÜ GÖRMÜYOR

İşçinin hakkını vermeyen Yemeksepeti’ni boykot etmeleri ve tüketicinin uygulamayı silmesi için çağrıda bulunan Küçükosmanoğlu, bunun aynı zamanda halkın tüketimden gelen örgütlü gücü için de önemli olduğunu vurguladı. Küçükosmanoğulu, “Yemeksepeti’nde çalışan arkadaşlarımızın sorunları devam ediyor. Özellikle çalışanlar üzerinde prim baskısı sürüyor. Hatta bir moto kurye sipariş teslim ettiğinde, bahşiş adı altında yapılan ödeme dahi, kuryeye verilmiyor, sistemin içerisine giriyor. Siparişin yerine getirilmesi, çalışma koşulları gibi pek çok birikmiş sorun vardı. Bu sorunların çözülmesi talebiyle arkadaşlarımız sendikaya üye oldu” şeklinde konuştu.

Boykot çağrısının etkili olduğunu ve farklı kesimlerden de destek aldıklarını ifade eden Küçükosmanoğlu, “Bu mücadele, işverenlerin yaptıklarının yanlarına kalmaması açısından da önemli. Emekçilerden yana olan tüm halkımızı, tüm halk örgütlerini, siyasi partilerimizi bu boykot çağrısını sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.