Haber/ Gökçe ADAR 

Menemen Belediyesi'nde işten çıkarılan Belediye-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikanın kendilerini yalnız bıraktıklarını ileri sürerek, üye oldukları Belediye-İş Sendikası'nın kendilerine destek vermediğini ifade etti. İşten çıkarılan çalışan sayısının 300'ü geçtiğini söyleyen işçilerden Saim Tuncer, Menemen Cumhuriyet Meydanı'nda kurdukları çadırda direnişe başladıklarını ancak sendika temsilcilerinin bu direnişe sessiz kaldığını ifade etti. Tuncer, “Kimimiz traktörde direksiyon sallıyorduk, kimimiz caddede süpürge yapıyorduk, kimimiz parke taşı döşüyorduk, kimimiz büroda çalışıyorduk. Ama yaşadığımız sıkıntılar aynıydı. İşten çıkarılmadan önce de pek çok sorunla karşılaştık. Yaşadığımız bu sorunları üye olduğumuz sendikaya iletmeye, anlatmaya çalıştık. 2019 seçimleri öncesi Menemen Belediye Başkan Adayı Serdar Aksoy, 'İşçinin ekmeği ile oynanmaz, emek en yüce değerdir. Hiç kimse çıkartılmayacak' demişti. Seçim bitti, 'arınma ve arlanma dönemi' dedi, işçi kıyımlarına başladı. Bugüne baktığımızda çıkartılan işçi sayısı 300'ü geçti. Hepimizin işi tek taraflı feshedildi. Kıdem tazminatımız ödenmedi. Yaşadığımız bu haksızlıkları sendikaya ilettik, destek istedik ancak bizi öksüz bıraktılar” dedi. 

‘Yıllarca aidat ödedik' 

Geçtiğimiz haftalarda Belediye-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Bayram Özkan'ın İzmir'e geldiğini ancak Menemenli işçilerle görüşmediğini dile getiren Tuncer, “Bornova Belediyesi'yle imzaladıkları toplu sözleşme için İzmir'e geldiler. Hiçbir şekilde bizim yanımıza gelmediler. Biz şu an sendikasız gibiyiz. Yıllarca bu sendikaya aidat ödedik ama sendikadan hiçbir destek göremiyoruz. Maaşlarımızı alamadığımızı da defalarca sendika temsilcilerimize ilettik. Destek istedik. Kulak arkası edildi. Görüşmemelerinin gerekçesini olarak; kendi başımıza aldığımız direniş kararını gösteriyorlar. O kadar işçi kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bazılarımız günlük işlerde çalışıyor. 5-6 ay önce işten çıkarılan arkadaşlarımız ise buldukları işlerde çalışmaya çalışıyorlar. Biz, mücadelemizi kurduğumuz çadırla haykırıyoruz. İşe geri alınmak istiyorduk. Ancak SGK'dan da çıkışlarımız yapıldı. Aynı haklarla işe geri dönmemiz pek mümkün değil gibi. Şimdi, çıkartıldığımız için tazminatımızı, ihbar hakkımızı, içeride kalan ikramiyelerimizi istiyoruz. Kağıtlarda kıdem tazminatının ödendiği yazıyor ama biz hiçbir şekilde bu haklarımızı almadık. Çadırdaki nöbetimiz, emek mücadelemiz haklarımızı alıncaya kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Menemen Belediyesi'nde düşük ücrete karşı çıkıp haklarından feragat etmeyen 34 işçi geçtiğimiz haftalarda işten çıkarılmıştı. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, önceki başkan Tahir Şahin'in belediyeyi zor duruma sokmak için ücretleri yükselttiğini ve ücretleri eski seviyeye çekmek istediğini belirtmişti. Menemen Belediyesi işçileri, imzalatılan feragatname ile 5 bin 700 lira civarında olan ücretlerinin 2 bin 500 – 3 bin 500 lira arasına çekilmek istendiğini söylemişti. Düşük ücret almaya razı olduklarına dair feragatname imzalatıldığını ifade eden işçiler, feragatnameyi kabul etmeyen 34 işçinin işten çıkarıldığını belirtmişti. 2019 seçimleri sonrası Menemen Belediyesi'nden işten çıkarılan işçiler olmuştu. Çıkarılan 34 işçiyle birlikte, belediyeden atılan işçilerin sayısı 300'ü geçmişti. İşçilerden birçoğu farklı işlerde iş başı yapmış, diğer işçiler ise Menemen Cumhuriyet Meydanı'nda direniş çadırı kurarak, haklarını almak için nöbete başlamıştı.