Haber/ Didar DEMİRCİ
Geçtiğimiz pazar günü İzmir’in Kınık ilçesinde meydana gelen maden kazasında 56 işçi yaralanmıştı. Şans eseri can kaybının yaşanmadığı kaza sonrası maden işçileri hastaneden taburcu edilirken, maden kazalarının nedenlerine ilişkin Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV Maden-Sen) Genel Başkanı Tayfun Görgün, Emeğin Sesi sayfasına konuştu. Madencilik faaliyetlerinin kırsalda yapıldığına dikkat çeken Görgün, “Maden sahaları, kamuoyunun gözünden uzak yerlerde faaliyet gösteriyor. Kamuya uzak olduğu için ihlaller gözükmüyor. Bu bakımdan da denetimin en az olduğu sektörlerin başında geliyor. Denetimin az olması da kaza riskinin artmasına neden oluyor” dedi. Özellikle 15-20 yılda madencilik alanında ölümlü iş kazalarının arttığını belirten Görgün, “Bu artışın sebebi, denetimsizlik ve kırsalda faaliyet gösteriyor olmasının yanı sıra üretimi ucuza mal etme çabası” diye konuştu.

İŞÇİ EĞİTİMİNİ MALİYET GÖRÜYORLAR

Madencilik faaliyetlerinde özelleşmenin artmasıyla birlikte deneyimi olmayan firmaların da sektöre dahil olduğunu dile getiren Görgün, madencilikle ilgili tüm dünyada olduğu gibi ulusal madencilik politikaları izlenmesi gerektiğini vurguladı. Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madencilik dünyanın en eski iş kollarından biridir. Madencilik, tarım gibi sürekli ürün elde edebileceğiniz bir faaliyet değildir. Biten sınırlı kaynakları vardır. Bu bakımdan da ulusal madencilik politikası gerekir. Son 20 yılda madencilikte özelleştirme çok artı. Eş dost da dahil olmak üzere madencilik yapmamış olan inşaat firmaları inşaattaki işleri azaldığında kiraladıkları makinelerle madenciliğe soyundular. Madencilik deneyimi olmayan firmalar büyük üretime girişti. Dolayısıyla teknoloji, bilgi yetersizliği bir de denetim eksikliği eklenince buradaki kazalar artı.” Madencilikte zorunlu eğitimler olduğuna dikkat çeken Görgün, “İşveren bu eğitimleri maliyet kalemi olarak görüyor. Bu nedenle taşeron işçileri madene sürüyor. Eğitim almadan madene sürülen işçinin bilinçsizliği de kaza riskini katlayan bir diğer unsur” ifadelerini kullandı.

METAN GAZI SORUNU BAŞ AĞRITACAK

İzmir’in Kınık ilçesinde faaliyet gösteren Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş.'ye ait kömür ocağında metan gazı patlaması sonucu 56 işçinin yaralandığını hatırlatan Görgün, maden ocağının, olay daha soğumadan ve maden ocağı denetlenmeden alelacele yeniden açıldığını iddia etti. Görgün, “Burada çok fazla metan gazı çıkıyor. Bu metan gazının üretim yapılırken borularla çıkışının sağlanması gerekirken bunun yerine havalandırma yöntemi kullanılıyor. Bu da soruna neden oluyor” dedi. Metan gazı sorununun hep olduğunu ve bu durumun daha çok baş ağrıtacağını söyleyen Görgün, Kınık’taki madeni de içine alan Soma Havzası’nda çalışan 20 bin maden işçisinin risk altında olduğunu vurguladı.