Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarında gelir ve tüketim odaklı yeni bir model üzerinde son hazırlıklarını tamamladı. 1 Ocak 2026 itibarıyla devreye girecek sistemle, daha fazla elektrik kullanan aboneler artık daha yüksek birim fiyat ödeyecek.

Yeni model, vatandaşın elektrik tüketimine göre kademeli bir faturalandırma öngörüyor. Yıllık tüketim miktarı yüksek olan mesken aboneleri, kamunun sağladığı sübvansiyonlardan yararlanamayacak. Böylece elektrik desteği yalnızca dar gelirli hanelere yönlendirilecek.

Uygulamanın ilk etkileri Şubat 2026 faturalarında görülecek.

Fazla tüketen destekten yararlanamayacak

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, yeni modelin ayrıntılarını paylaştı. Erdoğan, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” uygulamasının 2026’da daha da genişletileceğini belirtti:

“Yıllık 5 bin kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen haneler artık kamu sübvansiyonlarından yararlanamıyor. Yeni düzenleme bu sınırı aşağı çekecek. Böylece daha önce destekten faydalanan bazı yüksek tüketimli aboneler, elektriği gerçek maliyetinden ödeyecek.”

Bu uygulamayla, enerji desteklerinin daha adil ve hedefli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Kamu sübvansiyonu 600 milyar lirayı buldu

Erdoğan, devletin enerji alanında büyük bir mali yük üstlendiğini hatırlattı. Kamu sübvansiyonlarının toplamının 600 milyar liraya ulaştığını, bunun 200 milyar liralık kısmının elektrik için kullanıldığını belirtti.

Yeni kademeli model sayesinde bu yükün azaltılması hedefleniyor:

İzmir'de bir haftada 30 bine yakın ceza: Sürücülerin en büyük zaafı hız tutkusu!
İzmir'de bir haftada 30 bine yakın ceza: Sürücülerin en büyük zaafı hız tutkusu!
İçeriği Görüntüle

“Sübvansiyonlar artık her aboneye eşit şekilde değil, gerçekten ihtiyacı olana yönlendirilecek. Böylece kamu kaynakları daha verimli kullanılacak, enerji sübvansiyonu yükü hafifleyecek.”

Uzmanlara göre, yeni sistemle birlikte Türkiye’de elektrik fiyatlandırmasında sosyal denge daha net biçimde sağlanacak.

Elektrik Faturalarinda Yeni Donem 1 Ocak 2026Da Devreye Aliniyor 3255706

2025 tüketimi yeni tarifeyi belirleyecek

Yeni sistemin belirlenmesinde 2025 yılı toplam elektrik tüketimi esas alınacak. Yani aboneler, 2025 boyunca kullandıkları enerji miktarına göre 2026 yılında hangi tarifeye dahil olacaklarını öğrenebilecekler.

“Eğer 2025 yılı tüketiminiz belirlenen sınırın üzerindeyse, 2026 Ocak ayını takip eden faturada fark yansıyacak. Sınırın altında kalan aboneler ise sübvansiyondan yararlanmaya devam edecek,”
diyen Erdoğan, sistemin adil bir ölçüm temeline dayandığını vurguladı.

Bu modelle birlikte, vatandaşların tasarruf bilinci geliştirmesi de hedefleniyor.

Elektrik dağıtım altyapısına yatırım artacak

Yeni dönemde sadece tarifeler değil, altyapı yatırımları da güçlendirilecek. Erdoğan, dağıtım şirketlerinin ülke genelinde “Dağıtım 2.0” olarak adlandırılan yeni bir teknoloji altyapısına geçtiğini belirtti.

2013’te 980 milyon dolar olan yıllık yatırım miktarının bugün 2 milyar doların üzerine çıktığını kaydeden Erdoğan, şebekelerin modernize edilmesi gerektiğini vurguladı:

“Akıllı şebekelere geçiş süreci hızlanıyor. Elektrik dağıtımında verimlilik ve sürdürülebilirlik için yeni yatırımlara ihtiyaç var. Bu yatırımlar, aynı zamanda faturaların uzun vadede daha dengeli hale gelmesini sağlayacak.”

Yeni sistemin hedefi: Adil paylaşım ve enerji verimliliği

Enerji uzmanlarına göre, 2026’da devreye alınacak yeni tarife modeli yalnızca mali değil, davranışsal bir dönüşüm de yaratacak. Daha çok tüketen haneler için fiyat artışı, hem tasarruf bilincini artıracak hem de enerji israfını azaltacak.

Ekonomist Mert Yıldırım, sistemin uzun vadede enerji piyasasına istikrar kazandıracağını ifade etti:

“Kademeli model, yüksek tüketimi caydırırken, devletin enerji sübvansiyon yükünü azaltacak. Aynı zamanda yerli enerji yatırımlarına kaynak yaratılabilecek.”

Yıldırım, bu modelin doğalgaz tarifeleri için de örnek teşkil edebileceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ