Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Swissotel’de düzenlediği basın toplantısıyla 4.5 yıllık başkanlık dönemini değerlendirdi. Küresel ekonomide tüm dünyanın sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Ülkeler enerji ve gıda konusunda dışa bağımlı. Ülkemizde çatılarda kurulacak olan güneş enerji santrallerinin (GES) kurulum gücünden fazlasının ücretsiz olarak sisteme verilmesini anlamakta zorlanıyorum. Elektrik ve doğalgaz fiyatları yukarı çıktıkça üretim maliyetleri de artacak. Bunun için bizim mutlaka kendi enerjimizi üretmemiz gerekiyor” dedi. 

DENİZ ÜSTÜ 'RES'
Türkiye'nin enerjisinin yüzde 55’inin doğalgazdan karşılandığını açıklayan Yorgancılar, “Yılda 300 gün güneş alan İzmir’de hatta Ege’de deniz üstü rüzgar enerji tesislerinin yapılması son derece önemli ve acil. Acilen deniz üstü rüzgar enerji santrallerini kurmalıyız” ifadelerini kullandı. Meslek liselerinin de önemine değinen Yorgancılar, “Aliağa OSB içinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile meslek lisesinin açılışını yapacağız. İçinde yurdu, spor salonu olacak. Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nin de işletilmesi bize verildi. Türkiye’deki tüm meslek liseleri TOBB’a devredilsin dedik. Şu anda 81 ilde 81 meslek lisesini Ticaret ve Sanayi Odalarını bize verecek. Tıpkı İzmir’deki Çınarlı EML gibi bu okullarımızla ara eleman sıkıntısını çözeceğiz” diye konuştu.   

'BU MERKEZLER NE YAPMIŞ?'
Türkiye'nin yapısal reforma ve yeni bir heyecana ihtiyaç duyduğunu belirten Ender Yorgancılar şunları söyledi: “Bu heyecan üretim, istihdam ve ihracat odaklı olmalı. Arge merkezlerimiz çoğaldı ama kilogram başına ihracatımız düştü. Bizim 1242 tane arge merkezimiz var ama bunlar iş yapıyor mu teknoloji üretiyorlar mı? Arge merkezleri ürge merkezi olmuş. Yani ürün geliştiriyorlar. 1242 arge merkezine önemli teşvikler veriliyor fakat arge sonucu ortaya çıkan ürünün faturalandırılması yani satılması önemli. Sonuca baktığımızda bu kadar arge merkezi ne yapmış diye sorarım.” 

'ENFLASYON DURMAZ'
Ülkemizde açıklanan enflasyonun yüzde 80 olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Esas sıkıntı ise TÜFE ile ÜFE arasındaki büyük makas. Bu nedenle enflasyonu durdurabilir bir noktada değiliz. ÜFE’deki artış üretim maliyetlerinin dışa bağımlı olmasından dolayı artmasından kaynaklıyor. 100 dolarlık bir ürünün 70 doları ithal edilen maddeden yapılıyor. Geri kalan 30 dolarlık ürünün içindeki yüzde 9’lık kısım sadece yerli oluyor” diye konuştu. 

HUZUR, HUKUK, LİYAKAT
Türkiye'nin yapısal bir reforma ve yeni bir heyecana ihtiyacı olduğunun altını çizen Yorgancılar şöyle konuştu: “Bu heyecan üretim, istihdam ve ihracat odaklı olmalı. 1970 yılında ülkemizde kişi başı milli gelirimiz 490 dolar, Kore’nin ise 279 dolar idi. 2021’ye baktığımızda Kore 34 bin 758 dolar Türkiye 9 bin 587 dolara gelmiş. Yani bizim arge merkezlerimiz çoğaldı ama kilogram başına ihracatımız düştü. Bugün biz teknoloji üretemiyoruz. Yabancı yatırımcıyı getirmek için de niteliksel bir sıçrama yapmalıyız. Liyakata, demokrasiye, hukuka, huzura, birlikteliğe ihtiyacımız var. Merkez Bankası da bu süreçte mutlaka fiyat istikrarını sağlamalı.” 

'VATANINLARINA DÖNSÜNLER'
Oda seçimiyle ilgili de bilgi veren Yorgancılar, “İZTO Başkanı Mahmut Özgener, hep birlikte başladığımız İzmir projelerinin bitirilmesi için birlikte olmamız gerektiğini söyledi. Rıfat bey de devam etmem gerektiğini söyleyince bir dönem daha adaylığımı açıkladım. Ama ben kesinlikle hayal satmıyorum. Kazanırsam seçim biter bitmez EBSO binamızı yapacağız” ifadelerini kullandı. Suriyelilerle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Yorgancılar, “Suriyeli vatandaşlar savaş bittiğinde vatanlarına dönmeli. Sınırı geçen Afganlılar arabalardan inip şehirlere dağıldıklarını sosyal medyada, TV'lerde izliyoruz. Canı sıkılan sınırı geçip, buraya gelip oturabilir olmamalı” dedi.

‘HERKESİ KUCAKLAYICI OLMAK ZORUNDAYIZ'
İzmir’de yerel yönetim ile hükümetin farklı partilerden olmasını değerlendiren Yorgancılar, odaların siyaset üstü yerler olduğuna dikkati çekerek, "Üyelerimiz arasında her siyasi görüşten kişi var. Biz herkesi kucaklayıcı olmak zorundayız. Yerel yönetimlerin çözebileceği konular var, hükümetin çözebileceği konular var. Lojistik merkezinin kurulması projemiz için uzun süre sabredip bekledik ve iznimizi aldık. Kemalpaşa’da bu merkez kurulacak" dedi. Yeniden seçilirse odanın bina sorununu çözüme kavuşturacağını anlatan Yorgancılar, “Ticaret Odası Başkanı Mahmut Başkan yeniden aday olmak konusunda beni yönlendirdi. TOBB Başkanımız Rıfat Bey de İzmir’e gelip beni desteklediğini söyledi. Onların devam etmem gerektiğini söylemesi üzerine bu kararı verdim. Ben kazanırsam EBSO kazanacak. Çıta daha yükseğe çıkacak. Hedef koyuyorum. Bölgemizin ve ülkemizin en iyi odası seçildik. Gerçekleşebilecek hayallerin peşinde koştum. Meclis üyemiz Mustafa Karabağ da rakibim. Kendisine de başarılar diliyorum" diye konuştu.