9 EYLÜL - Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’e yabancı yatırımında Almanya, İran ve Hollanda başı çekti. Özellikle son dört yılda, kuruluş sayısı açısından İranlı firmalar ilk sırada yer alırken, yabancı sermayeli şirket sayısında Yunanistan’ın, Azerbaycan’ın önünde yer alması dikkati çekti. Suriyeli ve Azerbaycanlı yatırımcıların ilgi alanı ise daha çok inşaata yönelik oldu. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verileri doğrultusunda İzmir Ticaret Odası İş Geliştirme Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Uzmanı Erdem Alptekin tarafından hazırlanan raporda, İzmir’deki yabancı sermayeli firmaların analizi yapıldı. Buna göre, İzmir’in en çok dış ticaret yaptığı ülkeler Almanya, İran ve Hollanda olurken İtalya, Fransa, İngiltere, ABD gibi gelişmiş ülkeler ve Türkiye’ye komşu Yunanistan, Azerbaycan ile Suriye de listede yer aldı.

YARIDAN FAZLASI ALMAN
Özellikle son dört yılda İranlı firmaların kuruluşta başı çektiği görüldü. İzmir’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli firmalar arasında Alman şirketler, 657 firma ile yüzde 22.9 paya sahip. Almanya’yı 241 firma ve yüzde 8.4 pay ile İran, 202 şirket ve yüzde 7.1 pay ile Hollanda izledi. Kentte 2021 itibarıyla faaliyet gösteren 2 bin 865 yabancı sermayeli firmadan yüzde 65.7’si Almanya, İran, Hollanda, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD, Yunanistan, Azerbaycan ve Suriye sermayeli şirketlerden oluştu.

TİCARET İLK SIRADA 
İzmir’de yabancı sermayeli firmaların faaliyet alanları arasında toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı, imalat sanayi ve gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri yer aldı. Ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı ve imalat sanayi alanında faaliyet gösteren yabancı sermayeli firmalar kentteki toplam yabancı sermayeli firmaların yarıdan fazlasını oluşturdu. İzmir’de faaliyet gösteren Almanya menşeli firmaların yüzde 51’inin ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı ve imalat sanayi alanında yer aldığı görüldü.

AZERİLER İNŞAATA GELİYOR
Fransa menşeli firmalar ulaştırma, haberleşme ve depolama faaliyetleriyle dikkat çekti. Yunan firmalar ağırlıklı olarak ticaret, motorlu taşıt, kişisel ve ev eşyalarının onarımı alanında faaliyet gösteriyor. İzmir’de faaliyet gösteren Azerbaycanlı firmaların faaliyet alanları arasında inşaat sektörü ikinci sırada yer aldı. İzmir’deki Suriyeli firmalar da inşaat sektörü içinde ilk üçte bulunuyor.