Haber/ Didar Demirci

Çalışanların üç ay süreyle işten çıkartılmasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısı hakkında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işten çıkarmaların yasaklanması hakkında daha önce verdikleri önerinin herkes tarafından anlaşıldığını fakat en geç hükümetin anladığına değinerek eleştirdi. Sarı, hükümetin milyonlarca işçinin yaşadığı sorunları anlamakta hala zorluk çektiğini vurguladı. Hükümetin aldığı yeni kararla işten çıkarmaların yasaklanması konusunda hazırlanan taslağın ciddi sorunlar taşıdığına değinen Sarı, “Öncelikle taslağın hazırlanma ve açıklama biçimi doğru değildir. Sosyal taraflarla paylaşılmadan ve onların görüşüne sunulmadan taslağın açıklanması her zamanki 'ben yaptım oldu' zihniyetinin devamıdır. Salgınla mücadele böyle olmaz. Ortak akılla olur” diye konuştu.

Ücretsiz izin zorlaması

Hazırlanan yasa taslağında ‘fesih yasağı uygulanan hallerde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilecek’ hakkındaki konuyu Sarı, şu şekilde eleştirdi: “Yasa teklifi işçileri ücretsiz izne mahkûm ediyor. Ücretsiz izin meşrulaştırılamaz! Hükümet İşsizlik Sigortası Fonundan işçiye daha az ödeme yapmak için yeni bir yol icat etmeye çalışmaktadır. Covid-19 süresince işçilerin çoğunluğu günde 39 TL’ye, ayda bin 177 TL’ye mahkûm ediliyor. Bu yolda işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği devreden çıkarılıyor ve bunun yerine ayda 1.177 TL ile ucube bir ücretsiz izin uygulaması getirilmiş oluyor.”

Sarı, İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla işçiye öngörülen ödeme miktarının ise kabul edilebilir bir miktar olmadığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

Ödenek masraflı geldi

“15 Mart 2020’den bu yana ücretsiz izne ayrılan ve işten çıkarılan ancak işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını yerine getiremeyen işçilere İşsizlik Sigortası Fonundan ödeme yapılması bizim taleplerimiz arasında yer almakla beraber öngörülen 1177 TL kabul edilemez. Ücretsiz izni meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkûm etmeye yönelik olan böyle bir düzenleme asla kabul edilemez.”

İşçiye günlük 39,25 liralık; aylık 1 bin 177 TL ödeneceğini hatırlatan Sarı, “Aynı işçiler kısa çalışma ödeneğinden yararlansaydı aylık en az 1752 TL alacaktı ve bu tutar 4 bin 381 TL'ye kadar çıkabilecekti. Son düzenlemeden benim anladığım şu: AKP attığı hiçbir adımını hesaplamadan atıyor. Kısa çalışma ödeneğine yoğun başvuru karşısında afalladı. Çünkü ücretin yüzde 60'ının ödenmesi aşırı masraflı geldi Bunun yerine ücretin yüzde 40'ını ödeyeceği bir araç uydurdu” dedi.