Özel/Murat Ervin
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün talebi üzerine Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Konak ile Balçova'yı birbirine bağlayan Mithatpaşa Caddesi'nin yaklaşık iki kilometrelik kısmını 20 Mayıs'tan itibaren 'tek yön' yaptı. Çevre esnafı ve evine gitmekte zorlanan vatandaşların da yolu kapatarak protesto ettiği bu karar üzerine 9 Eylül gazetesi 21 Mayıs'ta 'Bu trafik düzenlemesiyle tek yön iflas' ve 30 Mayıs'ta 'Yolun çıkışı Köşger'de' başlıklarıyla yaşananları manşetine taşımıştı. Haberlerimizin üzerine geçtiğimiz çarşamba günü Göztepe Mahalle Muhtarı Burcu Anbarlı ile beraberindeki esnaf ve mahalle sakinlerini makamında kabul eden İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger sorunu çözeceklerini söyledi.

'ÇÖZÜM BULACAĞIZ'
Esnafın toplantıda tek tek sorunlarını anlattığını, kendisinin de vatandaşın yaşadığı sıkıntıları aktardığını kaydeden Burcu Anbarlı, Vali Köşger'in herkesi dinlediğini, not aldığını ve taleplere olumlu yaklaştığını söyledi. Anbarlı, “Vali bey bize 'Herkes kendi açısından konuya bakar fakat esnafımızın yaşadığı sıkıntıları da dinlemek ve buna çözüm bulmak zorundayız. Ben bu kadar esnaf yoğunluğunun olacağını bilmiyordum. Gelip bu bölgede sıkıntı yaşayan esnafı ziyaret edeceğim ve sorunlarını doğrudan kendilerinden dinleyeceğim' diye konuştu. Açıkçası sayın valimizin yaklaşımı bizler için bir umut ışığı oldu” ifadelerini kullandı.

'YAŞLILAR GİDEMİYOR'
Anbarlı, Vali Köşger'e önümüzdeki çarşamba gününden itibaren her çarşamba saat 18:00'de 'tek yön' uygulamasını protesto edeceklerini de ilettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bu uygulamadan zarar gören vatandaşlarımız ve esnafımızla yola çıkarak yürüyüş yapacağız, kararı protesto edeceğiz. Göztepe'den başlayacak bu yürüyüş için valiliğe de dilekçemizi sunduk. Çünkü özelllikle yaşlılarımız Güzelyalı Parkı'na yürüyemedikleri için taksiyle gidiyorlardı. Daha önce 20-25 liraya taksi giderken yolun uzatılmış olmasından dolayı ücret 40 liraya çıktı. Yaşlılarımız artık parka bile gidemez oldu. Diğer taraftan esnafa da uğrayıp alış veriş yapanlar yarı yarıya azaldı. Böyle giderse onlar da işçi çıkarıp dükkan kapatmak zorunda kalacak. Muhtar olarak ben bile yardımları götürürken hem vakit kaybediyor hem de çok daha fazla akaryakıt tüketiyorum.”

'SAHİLE ÇIKSIN' ÖNERİSİ
Uygulama nedeniyle Konak yönünden akşamları evlerine dönenlerin gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için esnafa uğrayamadığının altını çizen Anbarlı, sözlerini şöyle noktaladı: “Eğer alış veriş yapmak istemeyip hızlıca evine gitmek isteyenler Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan bunu yapabilir ama alışveriş yapacakları da sahil yoluna sokmamanın ve 3 kilometre ilerideki Fahrettin Altay'dan çıkarıp tekrar geri döndürmenin bir mantığı yok. Zaten bu zorluk yüzünden esnaf müşteri, devlet vergi kaybediyor. Esnafımız Balçova yönüne gitmek için İnönü Caddesi'ne çıkmak istiyor ama o zaman da bütün ara yollar, sokaklar sıkışıyor, tıklım tıklım olup trafik felç oluyor. Şimdi yaz geliyor belki trafik azalacak ama okulların açılmasıyla birlikte servislerin de tekrar çalışmasıyla işler iyice arap saçına dönecek. Trafik rahatladı denilse bile esnaf çok kötü hale geldi.”



700 işletme 2 bin çalışan
Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Rıfat Erdal, önceki yıllarda yapılan benzer bir uygulama nedeniyle kısa süreliğine de olsa yüzde 30'ları bulan ciro kayıpları yaşadıklarını söyledi. Aradan geçen 10 günlük süreçte esnafın kazancının yarı yarıya düştüğü ve en az 10 milyon liralık bir kaybın yaşandı öğrenilirken Dernek Başkanı Erdal, “Ortalama 2 kilometrelik güzergahta yaklaşık 700 esnaf, 27 kafe ve 2 binden fazla çalışan zor durumda kaldı. Eğer biran önce eski sisteme dönülmezse her geçen gün kazancını yitiren işletmeler teker teker iflas edecek. Bunun önüne geçmek için de sayın valimizin biran önce devreye girmesini istiyoruz” dedi.