HABER/ Gökçe ADAR

Tavuk etine art arda gelen zamlar, İzmir'de tavukçu esnafının beyaz et satışlarını durdurdu. İzmir'de 25 yıldır tavukçuluk yapan Ramazan Bedir, Nisan ayında tavuğa gelen zammın işlerini etkilediğini söyledi. Esnafın kazancında düşüş olduğunu dile getiren Bedir, “Ben 25 yıldan beri tavukçuluk yapıyorum. Ancak 25 yıldır, beyaz ete bu kadar zam geldiğini görmedim. Seçimden sonra, Nisan ayında beyaz ete gelen zammın yankılarını hissediyoruz. 9.5 liraya sattığımız bütün tavuğu, şu an 14 liraya satıyoruz. Fiyatlarda müthiş bir zam var. Tavuk aldığımız firmalara sorduğumuzda, 'Bizimde maliyetlerimiz artıyor. Ayı kurtaramıyoruz, zam yapıyoruz' diyorlar. Gelir ve giderleri düşündüğümüzde firmalara da hak veriyoruz” diye konuştu.

Düşüş yaşanıyor

Mangal sezonunun açıldığını ve en çok kanat etinin satıldığını ancak bir önceki yıla oranla satışlarda düşüş olduğunu dile getiren Bedir, şöyle konuştu: “Havalar ısındığından dolayı mangal sezonu açıldığı için tavuk etlerinin arasından, şu an en çok kanat eti satılıyor. Mangal, piknik sezonu olduğu için geçen yıl bu mevsimlerde kanat yetiştiremiyorduk. Şimdi tavuk fiyatlarını sorup gidiyorlar. Bir önceki sezonu arar hale geldik. Çünkü eskiden, vatandaş et yiyemiyordu, tavuğa yöneliyordu. Şimdiyse, tavuk alınmıyor. Etin alternatifi tavuk iken, tavuk alamayan vatandaş çareyi nasıl bulacak?” Tavuk fiyatlarının artmasını beklediklerini söyleyen Bedir, “Biz zamlara alıştık. Tavuk fiyatlarının 20 liraya kadar artmasını bekliyoruz. Vatandaş nefsini kırmak için tavuk yiyecek hale gelecek” dedi.

Fiyatlar artacak

İzmir Havra Sokağı'nda 37 yıldır tavukçuluk yapan bir diğer esnaf Nejat Yılmaz, sektörde en çok sıkıntı yaşanılan dönemde olduğunu söyleyerek, “Eskiden tavuk eti, kırmızı et fiyatının dörtte biri kadardı. Vatandaş alabiliyordu. Ancak, şimdi aradaki makas kapandı. Fiyatlar neredeyse eşitlendi. Et yiyemeyen şimdi tavukta yiyemez hale geldi. Vatandaş, bir ay önce satın aldığı fiyattan sonraki ay almak istiyor. Zamlı fiyatları kabul etmiyor” diye konuştu. İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği sözcüsü Varol Gürol ise, beyaz et fiyatlarının daha da artacağını söyledi. Gürol, sözlerine şöyle devam etti: “Mangal ve piknik sezonu olduğu için en çok kanat etinin fiyatı yükselişte. Kanat etinin fiyatının yükselişte olmasını normal buluyoruz. Çünkü, kış mevsiminde de okullarda tavuk dürümler çoğunlukla satıldığı için tavuk göğsünün fiyatı artış gösteriyor. Esnafın sıkıntısını anlıyoruz ama tavuk eti fiyatları birkaç ay sonra daha da artacak.”

Havra Sokağı'nda tavuk fiyatları

İzmir Havra Sokağı'nda tavuk fiyatları ise şöyle: Bütün tavuğun kilosu 17 lira, tavuk pirzola 16 lira, tavuk baget 16 lira, kelebek 16 lira, but şiş 25 lira, tavuk bonfile 19 lira, tavuk kanat 18 lira, tavuk göğüs 14.5 lira, tavuk but 14.5 lira, tavuk ciğeri ise 10 lira.