HABER/ Gökçe ADAR

İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği sözcüsü Varol Gürol, beyaz et sektöründe yaşanan sorunları şöyle anlattı: “Döviz kurlarındaki çalkantılı dönemden sonra çıkan fırsatçılara istinaden büyük bir direnç oluşturuldu. Fakat duyuyoruz ki bakanlık, her hafta kesimhane çıkış fiyatı alarak, fiyatları yükseltmemelerini söylüyorlar. Şartlar böyle olunca tavuk fiyatları bir türlü yükselemiyor. Girdi maliyetlerinin bir çoğunun dövize endeksli olması sebebiyle artan maliyetler neticesinde fiyat yükseltemeyen tavuk firmaları ne yazık ki direnemiyor. Bu durum beyaz ette de kriz yaşamasını sağlıyor.”

Gürol, sektörün zor durumda olduğunu dile getirerek,“Öyle bir sektördeyiz ki tüm hesaplar pamuk ipliğine bağlı. Bir çok tavuk firması kepenk indirdi. Bu durum bizi ziyadesiyle üzdü. İsmi bilinen tavuk firmaları hala direniyor ama para kazanmayan hiç bir işletmenin ayakta kalması matematiksel olarak mümkün değil. Örneğin; bütün piliçin kesimhane çıkış fiyatı 6.45 TL. Fakat market fiyatı 8.95 TL. Peki bu aradaki 2.5 liralık fark kimin cebine giriyor ? Ve ülke genelindeki kesimhanelerde 5 milyonun üzerinde günlük tavuk kesimi yapılıyor. Peki bu paranın Türkiye genelinde kesilen tavuk sayısını düşündüğümüzde kaç liralara tekamül ettiğini hesaplayabiliyor musunuz ?” diye konuştu.

Üreticiyi kimse korumuyor

Tavuk eti üreticisinin her geçen gün batma noktasına geldiğini söyleyen Gürol, “Üretici zarar ederek batma noktasına geldi. Çalışanına maaş ödeyemez hale geldi. Üretici, yükselen elektrik ve yakıt maliyetlerinin içinde boğulmuş görünüyor. Biz şunu soruyoruz; Bu işten sadece aracılar mı para kazanıyor ? Ya da üreten, zahmetine riskine katlananlar yerine, sadece hazır alıp satanlar mı kazanıyor? Peki herhangi bir kontrol mekanizması yok mu ? Peki bu sektör batarsa ne yapacaklar ? Ülke genelindeki vatandaşların yüzde 80'inin protein ihtiyacını karşılandığı bir sektör batıyor. Fakat alıp satanlar büyük paralar kazanırken üreteni, üreticiyi kimse korumuyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan yerel seçim öncesi Bakanlığın üreticiye zam yapmaması için baskı yaptığını dile getiren Gürol, şöyle devam etti: “Bakanlık yerel seçim öncesi zam yapılmaması konusunda baskı yapıyor. Madem ülkede serbest piyasa ekonomisi geçerli, o zaman enflasyon yükselmesin diye baskı yapılmasın. Entegre de kazansın üretici de. Bu ülkede 14 bin kümes var ve bu işletmelerin yan kollarıyla birlikte katkı sağlayanların sayısı yaklaşık 400 bin kişi ve bu kitle yok sayılıyor.”

1 lira artırılmalı

Yaşanılan sıkıntı karşısında çözümün basit olduğunu ifade eden İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği sözcüsü Varol Gürol, “Çözüm için tavukların kesimhane çıkış fiyatı 1 TL artırılmalı. Bu fiyatın yarısını entegre, yarısını üretici almalıdır. Bu durumda marketlerde 2,5 lira değil, 1,5 lira kazanacak. Vatandaşta fiyatı değişmeden tavuk etini güvenle tüketmeye devam edecek” dedi.