İZMİR'de, 15 bin 800 dekar araziye can suyu verecek Ödemiş Aktaş Barajı ilk sulama sezonuna hazırlanıyor. Üreticiye yılda ortalama 13 milyon 200 bin lira ek gelir sağlayacağı belirtilen projenin son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, "Aktaş bu yaz tarlalara bereket akıtacak" dedi.

Kasım 2017'de tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurdelesi kesilen Ödemiş Aktaş Barajı, Ödemişli üreticiye bu yaz umut olacak.

Yaklaşık 6 milyon metreküp su biriken barajın son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Ödemişli çiftçileri sevindiren haberi verdi. 15 bin 800 dekar arazinin bu yaz modern sulama ile tanışacağını söyledi. Ali Fuat Eker, "Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin en verimli ovalarından olan Küçük Menderes havzasına ayrı bir önem veriyor. Tarlalara bu yaz Aktaş Barajı'ndan su verilmesi yönündeki talimatını daha kasım ayında verdi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2018 sulama sezonunda barajda biriken suyu çiftçimizin kullanımına açmayı hedefliyoruz" dedi.

Sulama şebekesi ile baraj inşaatının tamamen bittiğini açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü Eker, iki projenin birleştirilmesi aşamasında olduklarını söyledi. Yapımı devam eden vana odası inşaatını yerinde inceleyen Eker "İnşaat çalışmaları bitmese bile basınç kırıcıları devreye sokarak, barajdan direk sulama şebekesine su vermeyi planlıyoruz. Amacımız Aktaş Barajı'nı bir an evvel devreye sokarak çiftçimizin yüzünü güldürebilmek. Bu yaz Aktaş'tan tarlalara bereket akacak" diye konuştu.

AKTAŞ BARAJI 105 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

Ödemiş'in Karaköy Beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4.79 milyon metreküplük dolgu yapıldı. Temelden yüksekliği 105 metre olan barajda 44.38 milyon metreküp su depolanabilecek. Aktaş Barajı Ödemiş ilçesine bağlı İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy Beldesi'ndeki toplam 15 bin 800 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak. Dekar başına 959 liralık ek gelir ile tarlalarda ortalama yüzde 40-60 arası verim artışı sağlaması beklenen Aktaş Barajı ve Sulaması çiftçiye bir tarladan 2. hatta 3. ürün alma imkanı da sağlayacak. Bölgedeki ürün çeşitliliğini artıracak proje yer altı sularının aşırı kullanımının da önüne geçecek.

Aktaş Barajı ve Sulaması'nın 2018 yılı rakamlarıyla her yıl 13.2 milyon lira katkı sağlaması beklenirken, 1350 kişiye de ek istihdam olanağı yaratacağı belirtildi.