İzmir Ticaret Odası'nda 26 yıllık Ekrem Demirtaş başkanlığına son veren Başkan Mahmut Özgener, uzun yıllardır İZTO için bekletilen yüzde 1'lik hisse payı ile TARKEM'in ortakları arasına katıldı.

sinannİzmir Ticaret Odası (İZTO) yıllardır İZTO için bekletilen yüzde 1 hisse payı ile TARKEM'in (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.) ortakları arasına katıldı. Geçtiğimiz aylarda basına açıklamalarda bulunan TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, “İzmir Ticaret Odası bugüne kadar Ekrem Demirtaş’tan dolayı TARKEM'e ortak olmadı. İZTO'nun TARKEM’de bir kuruşu yok ama Ticaret Odası’na ayırdığımız yüzde 1 hisse şirkette duruyor. Satmıyoruz. Ekrem Bey'in orada ebediyen kalacak hali yok. Bir aklı başında adam gelecek, Ticaret Odası TARKEM’e ortak olacak. Bir tane kurucu hisse ve yüzde 1 payı Ticaret Odası için hala saklıyoruz. Onu zamanı gelince Ticaret Odası’na devredeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Ekrem Demirtaş'ın 26 yıllık başkanlığına son veren Mahmut Özgener, İZTO için bekletilen yüzde 1'lik hisseyi almak için harekete geçti. İZTO Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuya değinen Özgener, yıllardır İZTO için beklentilen yüzde 1'lik hisseyi aldıklarını ve TARKEM'e ortak olduklarını söyledi.

ORTAK AKIL FIRSATI


TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, İzmir Ticaret Odası'nın TARKEM ortağı olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “İZTO bu kent için çok önemli bir kurum. Odanın Kemeraltı'nda çok üyesi var. Ama bugüne kadar TARKEM'e ortak olmamışlardı. Ekrem Bey'in bölge için yaptıklarını inkar etmiyoruz. Ama Ekrem Bey işbirliği yapmaktan hoşlanmayan bir yapıya sahipti. Her şeyi kendi başına yapmak istiyordu. Diğer kurumlarla uyumlu çalışmıyordu. Şu an baktığımız zaman Ender Yorgancılar, Mahmut Özgener, Işınsu Kestelli, Jak Eskinazi, Zekeriya Mutlu, Aydın Buğra İlter, Fadıl Sivri, Hasan Küçükkurt hepsi de uyumlu insanlar. Ortak akılda buluşarak hareket edebilecek yapıya sahipler. Bu İzmir için büyük fırsat. Bu kurumlar ortak hareket ettiklerinde önlerinde hiç kimse duramaz. Ne iktidar, ne belediye” dedi. Kemeraltı'nın İzmir için hayati bir konu olduğunun altını çizen Yüce, “İnsanlar Yılmaz hocanın Porsuk çayında gerçekleştirdiği mucizeyi görmek için otobüslerle Eskişehir'e gidiyorlar. Çocukluğumuzda bütün İzmir Havra sokağından alışveriş yapardı. Kemeraltı, İzmir'in en büyük alışveriş merkeziydi. Bu durum yeniden canlandırılmalı. Kemeraltı turizme yeniden kazandırılmalı” diye konuştu.

2012'de kurulmuştu


Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı’nın kentle ilişkisinin yeniden kurulması için 2012 yılında 116 iş insanı ve kurum tarafından kurulan TARKEM’de bu son katılımla birlikte kamu niteliğindeki kurumların payı yüzde 37 (İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 30, Konak Belediyesi yüzde 1, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yüzde 1, Ege İhracatçı Birlikleri yüzde 1, Ege Bölgesi Sanayi Odası yüzde 1, İzmir Ticaret Borsası yüzde 1, Deniz Ticaret Odası yüzde 1 ve İzmir Ticaret Odası yüzde 1) özel sektörün payı ise yüzde 63 oldu.

Özgener sözünü tuttu


Oda seçimleri öncesinde Kemeraltı esnafını ziyaret eden Mahmut Özgener, “Özellikle turistler için Kemeraltı’ndan başlayıp Alsancak’ta bitecek alışveriş ve tarih turları bölgeden beklenen etkiyi artıracak unsurlar. Agora semtinden Kadifekale’ye turistleri taşıyacak bir teleferik sistemi ile hem ziyaretçiler yorulmadan Kale’ye çıkabileceği gibi İzmir’i de havadan görme fırsatı yaşayabilir. Öte yandan Kemeraltı'ndaki metruk binalar kamulaştırılarak veya satın alınarak restore edilirse yaşayan mekanlara dönüşebilir. Bu hayalimizin en kısa sürede hayata geçeceğine inanıyorum. Bu değişim arzusu mutlaka Çarşı’nın tümüne yayılmalı. Hatta, İzmir Ticaret Odası olarak TARKEM’in tüm projelerine destek vermek bizim öncelikli işlerimiz arasında yer alacak” ifadelerini kullanmıştı.