Asgari ücretin altın ve döviz karşısında hızla erimesi ile iyice zora düşen vatandaşlar, peşin fiyatına taksitle satın aldığı elektronik eşyaları halk arasında bit pazarı olarak bilinen Mersin'deki Zafer Çarşısı'nda yarı fiyatına spotçulara satıyor.

Spotçular ise satın alan kişinin üzerine faturası ve garanti belgesi bulunan eşyaları mağazalardan çok daha ucuza başkalarına satıyor. İsminin yazılmaması şartı ile konuşmayı kabul eden bir esnaf, önceden haftada 2 ürün gelirken, son günlerde 10 kat artış yaşandığına dikkat çekti. İnsanların evine ekmek götüremez hale geldiğini anlatan esnaf, şunları söyledi: “İnsanlar borcu borçla kapatıyor. Esnaf ölmüş. İnsanlar zor durumda. Çaresiz insanlar bu nedenle 5 bin liraya mağazalardan eşya alıyor. 3 bin lira peşin paraya satıyor. Evine ekmek götürmesi gerekiyor. Borcunu ödemesi gerekiyor.”

Borç batağına sürükleniyorlar

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, ekonomik çıkmaza giren yoksul yurttaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu yola başvurduğunu söyledi. Koçal, “Benzer şekilde faturalı hatlarına taksitle telefon alarak bunu peşin fiyatına satan ve buna aracılık edenlerin reklamlarını da sık sık görüyoruz. Vatandaşlar vadesi gelen borçlarını ödeyebilmek için tehlikeli ve riskli yollara başvuruyor. Vatandaş daha çok borç batağına sürükleniyor” dedi. (Sözcü)