Özel/Murat ERVİN
Doğalgaz fiyatları hızla artarken vatandaş da kış için kömür sobalarını çıkarmayı planlıyor. Vatandaşın alım gücü düşerken kömüre artan ilgi İzmir ve Türkiye için bir çevre felaketine neden olabilir. İzmir Kömürcüler Odası Başkanı Mustafa Düzyol, 1999 yılından beri uygulanan 'torbalanmış kömür' satışında bu yasağın kaldırıldığını, böylece çok miktarda kalitesiz kömürün az miktardaki kaliteli kömürle karıştırılıp piyasaya sürüleceğini iddia etti. Bu kömürlerin hem az ısı verdiğini hem de içindeki kükürt oranı nedeniyle çevreyi çok daha fazla kirlettiğini vurgulayan Düzyol, “1990'lı yıllardaki gibi nefes almakta zorlanacağımız, boğazımızı yakan karbonmonoksit nedeniyle solum yolu hastalıkları artacak. Şimdiden yetkililere hem denetim yapmaları hem de kömürün tekrar açıkta satışını yasaklamaları çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.

'AKIN AKIN GELECEK'
Ekonomik anlamda da kömür ocaklarının devlete tonunu 1000 TL'ye verdiği kömürü, aracı kurumlara KDV hariç 2 bin 800 TL'ye sattığını da sözlerine ekleyen Düzyol, “Bu işlerden işletmeler büyük paralar kazanmaya başladı. Ayrıca üzerinde sanki devlet tarafından bastırılmış şekilde yazı ve logoların olduğu bu torbalara doldurulan kalitesiz kömürler eli kulağında ülke geneline dağıtılmaya başlanacak. Çok yakında İzmir'e de akın akın o sahte torbaların içinde İzmir'i zehirleyecek kömürler girecek. 25 kiloluk bir torba kömürün yaklaşık 15 kilosu zehir saçan kömürden oluşacak” ifadelerini kullandı.



'2 MİLYARLIK KAYIP'
Yapılan 'karıştırma' işleminin çok büyük bir rant kapısı olduğunu açıklayan Mustafa Düzyol şöyle konuştu: “Kömürün tonu vatandaşa 3 bin 600 liraya satılıyordu ama bu fiyat önümüzdeki günlerde 4 bin 500 lira olacak. Bu paranın en az 500 lirası haksız kazanç. Geçen yıl sadece İzmir'de 300 bin ton civarı kömür satıldığını düşünürseniz nereden bakarsanız 150 milyon liraya yakın bir haksız kazanç söz konusu. Bir de bu işlerde fatura kesilmediği için devletten vergi kaçırılıyor. Nereden bakarsanız bakın devlet bu işten yılda 1.5-2 milyar TL vergi kaybına uğruyor”

SOYER'E ÇAĞRI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e de çağrıda bulunan Düzyol, “Belediye kendisi bir torbalama tesisi kurar ve kömür ocağından çıkan bu kömürleri kendi tesislerinde torbalayıp şehre getirebilir. Bu denetimlerde belediye ile de ortak çalışmak istiyoruz. Kömür taşıyan kamyonların şehre giriş yapacağı 3 ana noktaya bir denetim kulübesi konulur ve gelen kömür kamyonlarından numune alınır. Kamyonun bu kömürü nereden aldığı nereye götürdüğü kayıt altında tutulur ve test sonucunda içine kalitesiz kömür karıştırılmışsa bu ürünün yüklendiği ve götürülüp indirildiği yerlere gidilip ürüne el konulur” dedi.

'BİZ BAYİSİ OLALIM'
İzmir Büyükşehir Belediye ile bu konuda ortak çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekleyen Düzyol, “Belediyenin kömür ocaklarından alacağı kalitesi ispatlanmış kömürü kendi torbalama sisteminde paketleyip İzmir'e getirmesi ve satışı için bizim Oda üyelerimiz Büyükşehir Belediyesi'nin bayisi olup satması halinde biz de diğer kömürlere oranla en az 200 lira daha ucuza vatandaşımız alabilir. Hem denetimle ürün olacağı için İzmir zehir solumaz, hem belediye işi kaynağında denetimde tutar hem de sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaş kömürü ucuza kullanmış olur. Murat ERVİN