HABER/ Sinan KESKİN

Çalıştıkları şirketlerde yoğun satış baskısı ve her an işten çıkarılma korkusu yaşayan ilaç mümessilleri, 2015 yılında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan “Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre; ilaç mümessillerine sertifika zorunlu hale getirilmişti. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin düzenlediği eğitim programına başlangıçta 1200 TL, geçtiğimiz yıl ise 1600 TL ödeyerek katılan mümessiller, sınavda başarılı olurlarsa aldıkları sertifika ile işlerine devam edebiliyorlardı.

İlaç mümessillerinin 1 Ocak 2019 itibariyle artık tek başına sertifika almaları yeterli olmayacak. Yönetmeliğe göre gerekli eğitimlerden geçip sertifikalarını alan mümessillerin artık “Ürün Tanıtım Temsilcisi Kimlik Kartı” almaları da gerekiyor. Kimlik kartı için istenilen ücret ise 356 TL.

Öte yandan, daha önce lise mezunlarının katılabildiği sertifika eğitimlerine, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren en az ön lisans mezunları katılabiliyor.

FİRMA ADI YAZIYOR

Hem eğitim hem de kimlik belgesi ücretinin mümessillerden talep edildiğini, ilaç firmalarının konunu dışında bırakıldığını söyleyen Mümessil Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mehmet Sezer, “Ücretini bizim ödeyip aldığımız kimlik belgelerinde çalıştığımız kurumun ismi yazıyor. İş değiştirmemiz gerektiğinde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize 'yeni iş yerinizde de bu kartı kullanabilirsiniz' diyorlar. Oysa hangi firma kartında rakibinin ismi yazan bir mümessille çalışmak ister. Her iş değişikliğinde yeniden kart mı çıkartmamız gerekecek, bilmiyoruz” dedi

MAAŞLI ÇALIŞANLARIZ

Türkiye'de yaklaşık 30 bin ilaç mümessili olduğunu hatırlatan Mümessil Dayanışma Derneği Başkanı Atay Dumlu, “Eğitim için başlangıçta 1180 TL, 2018'de ise 1600 TL ücret ödedik. Ayrıca kazanılan yeterlilik belgelerinin kurum (TİTCK) tarafından onayı ve elektronik ortama kaydı için de 356 TL ücret ödemek zorunda kaldık. Bizler maaşlı çalışanlarız. Bu ücretleri ödemekte zorlandığımız gibi pek çok arkadaşımız da ücretten dolayı eğitim programına katılamadı” diye konuştu.

Satış verileri incelenerek sürekli “performans” baskısı altında çalıştırılan ve bu bahaneyle tazminatsız işten çıkarılan çok sayıda ilaç mümessili olduğu biliniyor. Kimlik kartı zorunluluğu yeni bir işten çıkarma sebebi olarak ilaç mümessillerinin üzerindeki baskıyı arttırıyor. Sinan KESKİN

Soru önergesi verdi

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir soru önergesi veren CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanı’na “İlaç mümessillerinin mağduriyetini gidermeye yönelik herhangi bir yol haritanız var mıdır?” diye sordu. Bulut, “İlaç mümessilleri, mümessilliğin meslek olarak tanımının yapılmasını, mesleğin devlet ve endüstri tarafından tanınmasını, Çalışma Bakanlığı meslek kodunun, meslek sektörünün düzeltilmesini, eğitim (yetkili üniversite) ve elektronik ortamda sisteme kayıt (TİTCK) için ödenen ücretlerin iyileştirilmesi veya iptalini beklemektedir” ifadelerini kullandı.Kaç ilaç mümessilinin işsiz kaldığını da soran Bulut, “Türkiye genelinde kaç ilaç mümessili bulunmaktadır? Sertifika programına kaç ilaç mümessili devam etmiştir? Bu ilaç mümessillerinden kaçı sınavda başarılı olmuş ve sertifika almaya hak kazanmıştır? Başarılı olamayan ilaç mümessili sayısı nedir?” dedi.

Mağduriyeti gidereceğiz

Mümessil Dayanışma Derneği Başkanı Atay Dumlu geçtiğimiz günlerde TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz'ü makamında ziyaret etti. Görüşmede Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Ecz. Mesil Aksoy, Ankara MÜDAD İl Temsilcileri Tolga Dinç ve Cem Aytekin, MÜDAD Konya İl Temsilcisi Fatih Koçer de bulundu. TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ile yapılan görüşmede öncelikle lise mezunu olup 2018 yılı sonunda ÜTT belgesi almak için başvuruda bulunmuş fakat daha sonra başvuruları iptal edilmiş mümessillerin mağduriyeti gündeme getirildi. Gürsöz, konunun farkında olduklarını ve bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla 1 defaya mahsus bir hak tanımak için bir genelge yayınlayacaklarını söyledi.