Haber / Murat ERVİN

Son 6 ayda benzine gelen yüzde 25'lik zammın yanı sıra Yeniden Değerleme Oranı ile başta Motorlu Taşıtlar Vergisi olmak üzere trafik cezalarının da yüzde 36.2 zamlanması vatandaşı bisiklete yönlendirdi. Bisikletin ne trafik sigortası ne de 2 yılda bir yapılan araç muayenesi gibi zorunluluklarının bulunmadığını söyleyen Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu (BUGEP) Sözcüsü Mustafa Karakuş akaryakıta gelen zamlarla baş edemeyenlerin de Ferrari'sini Satan Bilge romanındaki gibi aracını sattığını, yerine ise bisiklet almaya başladığını belirtti.

İKİ KAT ARTTI

İzmir'deki bisikletli sayısında 1 yıl öncesine göre yaklaşık 2 kat bir artış olduğunu vurgulayan Karakuş, İzmir'de yaklaşık 20 bin kişinin bisikletle günlük yaşamını sürdürdüğünü aktardı. Bisiklet satış rakamları ve yolda karşılaşılan bisikletli sayısındaki artışın bunu kanıtladığını vurgulayan Karakuş, “Son aylarda feribot kullanan araç sayısı da azaldı. Buna karşın feribota binen yaya ve bisikletli sayısı arttı. Ayrıca vapura ve İZBAN'a bisiklet ile binen kullanıcı sayısı da yükseldi. Bisiklet mağazalarındaki satışlarda artış görülmekte” dedi.

400 BİNLİKTEN 2 BİNLİĞE

Orta üst gelir seviyesindekilerin bile 400-500 bin liralık lüks arabalarını satılığa çıkarıp bisiklet veya elektrikli bisiklete yöneldiğini kaydeden Karakuş, “Bu sayı fazla olmasa da üst gelir seviyesindeki, özellikle beyaz yakalılar hem bisiklet kullanımına hem de spor olarak bisiklete yöneliyor. Ortalama bir bisiklet ise 2 bin lira civarında. Arabasını satan biri hem borçlarının önemli bir kısmını ödeyebiliyor hem de daha az stresli ve masrafsız şekilde işine gidip gelip spor yapmış oluyor” diye konuştu.

4 DOLUMA 1 BİSİKLET

Bugün için bir aracın deposunun yaklaşık 500 liraya doldurulduğuna dikkat çeken Mustafa Karakuş, “Depoyu 4 kez dolduracağınız parayla, ömür boyu kullanabileceğiniz bisiklet alabilirsiniz. Ayrıca her yıl araca verdiğiniz motorlu taşıt vergisi, 2 yılda bir yapılması zorunlu olan muayene masrafı, trafik sigortası, park cezası, çekici masrafı gibi giderleri de düşündüğünüzde bisiklet çok daha ucuza geliyor” ifadelerini kullandı. Dolar ve Euro'daki artışın da henüz bisiklet fiyatlarına yansımadığının altını çizen Karakuş, aralık ayından itibaren zamlı yeni fiyatların belirleneceğini belirtti.

KİMİSİ ARABADAN PAHALI

Hem sıfır hem de ikinci elde bisiklet fiyatlarının son 1 yılda 2 kattan fazla artış gösterdiğini kaydeden Karakuş şöyle konuştu: “Eskiden hırsızlar arabaları çalarken şimdi çalması daha kolay olan ve fiyatı da altın, döviz gibi her gün yükselen bisikletler çalınır oldu. Bugün yollarda 120-150 bin lirayı bulan bisikletler dolaşıyor. Bazı bisikletler ise yurtdışından getiriliyor. Örneğin 1 yıl öncesine kadar 80 bin lira civarında olan 16 bin Euro'luk bisiklet bugün 248 bin liralık bir değere ulaşmış durumda.”