Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Naci Ağbal, 2021 Yılı Para ve Kur Politikası Metni Tanıtım Toplantısı’nda sunum yapıyor. Başkan Ağbal’ın sunumunda öne çıkan açıklamaları şu şekilde:

-Konuşmamın başında hepiniz saygıyla selamlıyorum. Bu toplantıda önümüzdeki yıl uygulayacağımız para ve kur politikamızı sizlerle paylaşmak istiyorum.

-2021 para ve kur politikası TCMB’nın uygulayacağı para kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir.

-Fiyat istikrarı ekonomik istikrarın ön koşuludur. Fiyat istikrarını sağlamak herkesin ortak amacı olmalıdır. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız.

-Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir.

-Gıda ve temel mal enflasyonundaki artışın belirginleşmesi ile kasım ayında enflasyon yüzde 14’e yükseldi. Üretici enflasyonu da hızlı bir artış da yüzde 23’e ulaştı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz.

-Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak için şartlara göre politika duruşunu da sıkılaştıracağız.

-2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. TCMB’nın temel politika aracı haftalık repo faizi olacaktır.

-Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz korudoru ve TCMB’nın nihai kredi merci işlevini gören geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacaktır.