Haber/ Gökçe ADAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korona virüs salgınıyla mücadele için önceki gün açıkladığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi sendikaların tepkisini çekti. Pakette işçilere ve emeklilere yer verilmediğini ifade eden sendika temsilcileri, pakette yalnızca sermayenin finanse edildiğini vurguladı. İşçi temsilcileri, Çalışma Bakanlığı’ndan koronavirüse karşı ekonomik ve sağlık önlemlerinin bir an önce alınmasını talep etti. Vatandaş, paketle ilgili tepkisini sosyal medyada dile getirirken tarım ve hayvancılıkla ilgili bir destek ve önlem olmaması da dikkat çekti. Bazı sektörlerde kaygılar devam ederken paketten yalnızca iş dünyası temsilcilerini memnun etti.

Üvey evlat muamelesi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile görüşen Türk-İş, Hak-İş ile DİSK genel başkanları, işçilere yapılan bu üvey evlat muamelesine çözüm bulunmasını talep etti. DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, işçi sendikaları konfederasyonları içinde sadece DİSK’in bu konuda kapsamlı çalışmalar yaptığını, öneriler geliştirdiğini ve hükümeti sosyal diyalog mekanizmalarını işletmeye çağırdığını belirterek, “Toplantıya davet edilmeyen tek işçi sendikaları konfederasyonu da DİSK olmuştur. DİSK’in önerileri işverenlerin, hükümetin hoşuna gitmemiş olabilir. Ancak toplum sağlığını ilgilendiren böylesi ciddi bir konuda bile müzakereden kaçmak kabul edilebilir bir tutum değildir” diye konuştu.

Paketin içeriği eksik

Hak-İş'e bağlı sendikalardan Liman-İş Sendikası'nın İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, paket içeriğinin eksik olduğunu söyledi. Akdoğan, "Devletin almış olduğu tüm tedbirleri destekliyoruz. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı diyoruz. Ekonomik paketle ilgili ise Türkiye'nin sıkıntılarına anlık bir paketle güzel bir tedbir aldılar fakat burada düşük seviyeli çalışanlar için herhangi bir ekonomik önlem yok. Günlük yevmiye ile çalışan arkadaşların durumu ne olacak? Kapatılan firmaların çalışanların durumu ne olacak? Tedbirleri kim kontrol edecek? Bu soruların cevapları havada kalıyor. Çalışamayan insanların, elektrik, su, doğal gaz faturalarında bir esneme olması gerekiyor. Çalışan işçi sınıfı için eksikler giderilmeli" dedi.

Hükümetin gözü kör

Emekli-Sen Bornova Şube Başkanı Yunus Taş, paket içerisinde açıklanan emekli maaşlarının en az bin 500 TL olacağı söyleminin kandırmaca olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Bu paket sadece sermayeyi finanse etmek için alınmış kararlarla dolu. Emekli ücretlerinin bin 500'ün altında olmayacağı ifadesi tamamen bir kandırmaca. Emeklileri oyalayıp, öbür taraftan malı götürmekten başka bir şey değil. Bu hükümetin, emekçiye, çalışana, işçiye, köylüye gözü kör. Sadece kendi yandaşlarını düşünüyor. Biz, açıklanan bu ekonomik paket emeklilere kapalı diyor, kabul etmiyoruz."

Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan ise şu ifadeleri kullandı: "İşçilerin, emekçilerin değil tamamen patronların düşünüldüğü bir paket. Ülke zaten kaotik bir süreç yaşarken, emekçiler işten atmalarla karşılaşıyor. Bu durum 7 buçuk milyon kadar olan işsizliğin daha da arttıracağı anlamına geliyor. Koca bir dağ, fare doğurdu. Küçük çaplı işletmeler bugün kepenk indirirken belki de yarın büyük çaplı işletmeler kapanacak. Bu işten çıkarmaların durması, işçilerin güvence altına alınması gerekiyor.”

Vatandaş tepkili

Dünya korona virüs salgınıyla birçok sektör çalışmaz duruma gelirken insanlar evlerine kapanmak zorunda kaldıkları için ticari hayat durma noktasına ulaştı. 21 maddeden oluşan paket, iş gücü kaybına somut önlemler alınmamış olması nedeniyle vatandaşın tepkisine neden oldu. Tepkilerini sosyal medyadan dile getiren vatandaşlar önlemlerin sermaye kesimi gözetilerek alınmış olmasından şikayetçi. Sosyal medyada şu paylaşımlar göze çarptı:

Terk edildik

“Yarın Kordon'da bir ev alacağım, sonrasında Antalya'ya tatile gideceğim. Dönüşte Nisan sonunda da vergi mergi ödemeyip ebedi istirahate gideceğim. Daha ne olsun. - Serkan/@Serkan54729438”, “Yeni paket şunu gösteriyor! Emeklilere; kolonya ve maske hediyesiyle yaşarsanız ödül olarak bayram ikramiyesini erken alırsınız. Çalışanlara; Dua ile hayatta kalmaya çalışın. Zenginlere; Araç yolculuğu yapmayın uçakla gidin. -game.of.hüseyin/ @grafikerhuseyin”, “Hastane çalışanıyım. Terk edildik, evet tek duygum bu. Kendi kaderimize terk edildik. Muhtemelen bugün yarın korona kapacağım.- Simge/ @de_nacht_wacht”, “37 Mehmetçik can vermişti espiriler, şakalarla keyfiniz yerindeydi. Vatandaşsa ağlıyordu. Şimdi Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun neşesini yerine getirdiniz de, vatandaş hala tedirgin. Sorun olur mu sizin için? - Onur Ayaz/ @onurayz”, “Virüs mücadele paketi mi ? Seçim Beyannamesi mi? Bilemedim, ama zengini güldürdü. Ölmez de sağ kalırsak zor günler kapıda. Sabır duâ yetmez! Diyanet bütçesinin bir kısmı bilime, ilime, sağlığa, eğitime ve üretime aktarılmalı @_EmiNe_K_”, “Ekonomik kriz nedeniyle evine ekmek götüremeyenler vardı. Koronavirüs nedeniyle, “evden çıkmayın” diyorlar da, evden çıkmayınca; çalışmayınca millet ne yer, ne içer demiyorlar... “İstikrar kalkanı” yapmışlar, fakat geneli zengine hitap ediyor. - Cengiz Korkmaz/ @CengizKorkmazTR.”

İş dünyası memnun mu?

Korona virüse karşı açıklanan ekonomik tedbirler iş dünyasının temsilcisi tarafından olumlu karşılansa da desteklerin genele yayılmadığını ifade eden isimler de var. Bazı iş insanları, desteklerin bütün firmalara uygulanması gerektiğini ifade ederken “Özellikle işten çıkacak, çalışamayacak olanlara destek verilmeli. Fransa'daki gibi kira, elektrik, doğalgaz, su faturaları devlet tarafından ödenmeli” dedi.

Üretici güçlü olmalı

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli: Tedbirler yerinde ancak krizi kalıcı hasar bırakmadan atlatmanın yolu, üretimi ve üreticiyi güçlü tutmaktan geçiyor. Çiftçilerimizin kredi, vergi ve elektrik başta olmak üzere tüm borç ve yükümlülükleri için erteleme ve ödeme kolaylığı getirilmesi gerekli. Salgın nedeniyle oluşacak istihdam kaybının tolere edilmesi de bir sosyal kanamaya yol açmaması için şart.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Virüsün etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik olarak bugüne kadar alınan tüm tedbirleri ve önlemleri memnuniyetle karşılıyoruz. Paket iş dünyamız için moral kaynağı oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: “Hükümetin en büyük önceliğini üretim ve istihdamın sekteye uğramaması olarak kamuoyu ile paylaşmasını çok olumlu buluyoruz.”

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu: Paketle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işletmelerin kiralarının dondurulması kararlarını memnuniyetle karşıladık.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk: Ülkenin bu mücadeleden en az hasarla çıkacağına inanıyoruz.

Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Aslan: İş dünyası olarak bizlere düşen işçilerimize sahip çıkmak, üretime devam etmektir.