Akaryakıt fiyatlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri olan Brent petrolün varil fiyatı, son bir ayda yüzde 10 artarak 86 dolara yaklaştı. Ayrıca dolar/TL kuru da son bir haftada yüzde 3 yükselerek 10,50 seviyesine çıktı. Bu iki faktör, akaryakıt fiyatlarının maliyetini artırdı.

Kripto borsası OKX, 22.3 milyar dolarlık rezerv kanıtı rakamına ulaştı Kripto borsası OKX, 22.3 milyar dolarlık rezerv kanıtı rakamına ulaştı

Vergiler de etkiliyor

Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde diğer bir önemli faktör de vergiler. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yaklaşık yüzde 70’i vergilerden oluşuyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) oranları, akaryakıt fiyatlarındaki artışları daha da yükseltiyor.

Fiyatlar nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’de akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunarak hesaplanıyor. Bu fiyata dağıtım şirketlerinin kar marjı ve bayi komisyonu ekleniyor. Son olarak da KDV oranı uygulanarak pompa satış fiyatına ulaşılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ