Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda her geçen gün rekor üstüne rekor kıran dolara 5 defa müdahalede bulundu. 

İlk müdahalenin büyüklüğünü 844 milyon dolar olarak açıklayan Merkez Bankası, ikinci müdahalenin büyüklüğünü ise 504 milyon dolar olarak açıkladı. 

İLK MÜDAHALE 1 ARALIK'TAYDI

TCMB, 1 Aralık'ta 7 yıl sonra ilk kez piyasaya doğrudan müdahale etmişti. Müdahalenin döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle yapıldığı belirtilmişti.

İktidar 'Çin modeline geçiyoruz' diyerek dolardaki yükselişin 'bilinçli' olduğunu savunsa da, 'bağımsızlığı' tartışmalı olan Merkez Bankası'nın, doların rekor kırdığı günlerde piyasaya müdahale etmesi kafa karıştırmıştı. 

MERKEZ'İN HAMLELERİ ETKİSİZ KALMIŞTI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz pazartesi günü kabine toplantısının ardından 'kur korumalı TL mevduat sistemi' uygulamasını duyurmasının ardından dolar sert düşmüştü. Erdoğan'ın açıklamasından önce belirli aralıklarla dolara müdahale eden Merkez Bankası'nın bu hamleleri boşa düşmüş ve piyasaların ateşini söndürmekte etkisiz kalmıştı.