İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce kurban bayramı dolayısıyla hayvan nakillerinde gereken kurallarla ile ilgili uyarılarda bulunuldu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, şap hastalığını yok etmek için bakanlık bünyesinde, "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı" hazırlandığı hatırlatıldı.

Bu kapsamda iller arasında besilik ve damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde düzenlemeler yapıldığı aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda, son bir yılda 2 kez şap aşısı yapılmış olmalı ve ikinci aşılamanın üzerinden 6 ay geçmemesi gerekmektedir. İlk kez aşılanan sığır cinsi hayvanların rapel (ikinci doz) aşılaması yapılmış ve rapel aşılamanın üzerinden 21 gün geçmiş olmalıdır, aşısız ve son aşılamasından 21 gün geçmemiş olan sığır cinsi hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. İller arasında doğrudan kesimhaneye yapılacak olan küçükbaş ve büyükbaş hayvan sevklerinde hayvanların çıkış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina ve gözetim bölgesinde olmamalıdır."