Haber / Murat ERVİN

Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel öğrenci yurt ücretlerine zam sınırlaması getirdi. Bu ücretlere yapılabilecek en yüksek zam oranı Yİ-ÜFE ve TÜFE toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak. Hükümetin bir yandan ev sahiplerine, kiracıları için yüzde 25'den fazla zam yapamayacağını açıklarken özel öğrenci yurtlarına 2 kat artışı uygun görmesi şaşkınlık yarattı. TÜİK'e göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) temmuz ayında yıllık yüzde 144.61 olurken yine TÜİK verisine göre TÜFE de yüzde 79.6'a ulaştı.

54 BİNDEN 191 BİN TL'YE

Resmi Gazete'de yayımlanan yüksek öğrenim özel barınma hizmetleri yönetmeliğindeki formüle göre özel yurtlar önümüzdeki yıl fiyatlarına yüzde 117.1 oranında zam yapabilecek. Yani geçen yılki yurt ücretleri en az 2 kat zamlanacak. İzmir'de 2022 yılı için 50 civarındaki öğrenci yurdumun fiyatları yıllık en düşük 25 bin TL olurken bu fiyat odadaki kira sayısına ve sosyal imkanlara göre değişerek 88 bin TL'ye kadar çıkıyordu. Yönetmeliğe göre özel yurtlarda sabah kahvaltısı hizmeti ücrete dahilken akşam yemekleri de günlük 30TL ila 60TL arasındaydı. Yayımlanan son yönetmeliğe göre ise bu fiyatlar önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 54 bin 250 TL ila 190 bin 960 TL arasında değişecek.

'KİMSE ÖDEYEMEZ'

Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, Kredi Yurtlar Kurumu'nun yatak kapasitesinin öğrenci sayısının neredeyse 4'te 1'i kadar olduğunu bu nedenle öğrencilerin de cemaat yurtlarına veya özel yurtlara yöneldiğini açıkladı. Yönetmelik değişikliği ile özel yurtların önünün açılıp daha fazla kar etmelerinin sağlandığını vurgulayan Vardal, “Geçen yıl 3-4 kişinin kaldığı odalarda bile kişi başı 50-60 bin TL ücret isteniyordu. Yönetmelik değişikliğiyle ortaya çıkacak yeni rakamları karşılayabilecek öğrenci hiç yok diyebilirim. Ulaşım ve yeme içme ile birlikte bir öğrencinin aylık maliyeti 10 bin TL'ye çıkacak” dedi.

'UCUZ İŞ GÜCÜ'

Üniversiteyi kazandığı halde kayıt yaptırmayanların sayısının bu yıl 30 kişi daha arttığını kaydeden Vardal şunları söyledi: “Çünkü bu gençler, kayıt yaptırırsa paraları olmadığı için okuyamayacağını, iş de bulamayacağını biliyor. Eğer yurtlar fiyatları uygun hale getiremiyorsa o zaman devletin de bu yurtlarda kalanları desteklemesi lazım. Aslında bu zamların arkasında okuyamayan yeni işsizler yaratıp onları sermayenin emrinde, ucuz iş gücü olarak kullanmak da yatıyor olabilir. Devletin yıllardır yurt sorunun çözmemesinin nedenlerinden biri de bu gençleri cemaat yurtlarına yönlendirmek istemesidir.”

FİYATLAR DÜŞER

Gökhan Taş (Coldwell Banker Türkiye temsilcisi): Yapılan ofislerin yüzde 20'si yani her 5 ofisten biri boş duruyor. Buraların yurt veya konuta dönüşmesi pazarda canlılık oluşturacaktır. Ayrıca arz azlığı sebebiyle şişen fiyatları da rahatlatır. Ofis stokunun yaklaşık 1.4 milyon metrekaresi boş durumda. İnşaatı devam eden ve kısa süre içinde tamamlanacak ofislerin toplamı ise 2.15 milyon metrekare. Arzın düştüğü, hem ev hem yurt kiralarının yükseldiği bu dönemde ofislerin dönüşmesi talebi rahatlatır.

'RESMEN' YÜZDE 117

Resmi Gazete'de yayımlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 37'nci maddesinin 6'ncı bendinde, “Kurumun kayıtlı öğrencileri için bir önceki öğretim yılında barınma hizmeti karşılığında aldığı ücrete yeni dönemde yapabileceği en yüksek zam oranı, kaydın yenilendiği tarihte açıklanmış olan on iki aylık ortalama “(Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi)/2” oranına beş puan daha eklendiğinde bulunan orandan daha fazla olamaz” ifadelerini yer verildi.