Enflasyonla mücadeleye tam destek veren Kayseri merkezli Kilim Mobilya, satışlarındaki ihracat payını artırarak Türkiye'ye döviz girişini artırmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda üretim kapasitesini yüzde 30 artıran Kilim Mobilya, bayi ağını genişletmeye ve kurumsal satışlara yöneldi.

sinannTürkiye'de markalı mobilya sektörünün önemli oyuncularından olan Kilim Mobilya yeni bir yapılanma sürecine girdi. Bayi ağını genişletmeyi ve kurumsal satışlarını artırmayı hedefleyen firma, enflasyonla mücadele kampanyasına da tam destek veriyor. Büyümede ihracata ağırlık veren Kilim Mobilya, bu yolla, büyük ölçüde yerli ve milli girdilere dayalı üretim ile, ülkeye döviz girişini artırmayı hedefliyor. Son dönemde yenilikçi ürünler, kurumsal satışlar, bayileşme ve küresel devlerle işbirliği anlaşmaları gerçekleştiren firma girişimlerinin sonuçlarını almaya başladı.

Türkiye'nin mobilya üretiminde uluslararası markalarıyla dikkat çeken Kayseri'de 1976 yılında küçük bir marangoz atölyesinde başlayan yolculuk bugün 4 ayrı fabrikada 1300 çalışanı ile üretim yapan bir deve dönüştü. Dört ayrı tesiste yıllık 84 bin kanepe, 18 bin koltuk üretim kapasitesinin yanısıra, yıllık 1 milyon 8 bin m² panel üretim kapasitesine sahip olan Kilim Mobilya, artırılabilir kapasite alanları ile üretime devam ediyor. Grup bünyesinde bulunan sünger üretim tesisi Yaysün de ise yıllık 300 bin metreküp sünger üretiyor. Üretilen süngerler hem Kilim Mobilya ürünlerinde kullanılıyor hem de farklı markaların kullanımına sunuluyor.



Tamamen yerli kaynaklardan aldığı güçle büyük bir entegre tesise dönüşen Kilim Mobilya, evrensel standartlara uygun, dünyadaki her yaşam alanına sevgiyle "Bir Kilim" üretme vizyonuyla istikrarlı bir şekilde büyüyerek, sektörün lideri olmayı hedefliyor. Üretim ve ürün çeşitliliği ile her segment ve ihtiyaca yönelik ürün geliştiren Kilim Mobilya genç markası Nino ile bebek, çocuk ve genç odası üretirken, Uyku Markası ile uyku ürünleri kategorisinde pazar payını genişletiyor.

1300 kişi çalışıyor


Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 farklı üretim tesisinde 1300 çalışanıyla oturma odası, salon, yatak odası, yemek odası, genç & çocuk (Kilim NİNO) ve uyku ürünleri (Kilim Uyku) üreten firma üretim tesislerini ve AR-GE merkezinin kapılarını gazetecilere açtı. Tesis incelemelerinin ardından sorularımızı yanıtlayan Kilim Mobilya CEO'su Mesut Yiğit, Kayseri OSB'de 180 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 530 bin metrekare alanda üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Milyonlarca müşterinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalaışıyoruz. EFQM mükemmellik modeli çerçevesinde üretim yapıyoruz. Nihai tüketici ve kurumsal kanalda müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirerek Kilim, Kilim Uyku, Kilim Nino marka çatıları altında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Cironun yüzde 40'ı ihracattan


2018 yılının üçüncü çeyreğinde cirolarının yüzde 40'ını ihracattan elde ettiklerinin altını çizen Yiğit, “Hedeflerimizin önemli bölümünü oluşturan ihracat ve kurumsal satışlarda yakaladığımız ivme, bizim için önemli bir avantaj sağlıyor. Özellikle, Avrupa, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinde giderek artan satışlarımız, ihracatımızı sürekli yukarıya çekiyor ve dış pazarlarda sağladığımız büyüme ile iç pazardaki duraksamayı önemli ölçüde kompanse edebiliyoruz” diye konuştu.


İhracat odaklı büyüyecek


Son dönemde artış gösteren ihracatta yurtdışı bayi çalışmalarının ve otel ağırlıklı kurumsal satışların etkisi olduğunun altını çizen Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü; Orta Asya Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerindeki büyümemizin odağını özellikle otel satışları, proje bazlı satışlar ve anahtar teslim projelerde gösterdiğimiz yüksek performans oluşturuyor. 2017 İSO İkinci 500 sıralamasında 266. sırada yer alırken ihracatın toplam ciromuz içerisindeki payı yüzde 25 düzeyindeydi. İhracat pazarlarında çeşitleme ve yeni bayileşme atağımız ile 2018 yılında bu oranı yüzde 40'a yükselttik. Bu durum bizi çok mutlu ediyor. Çünkü ülkemizin dövize en çok ihtiyaç duyduğu bu zamanlarda, ihracatımızı artırıyor olmayı ve buna bağlı olarak da döviz girdilerimizi yüzde 50’lerin üzerine yükseltmeyi, önemli bir vatan borcunu yerine getirmek olarak görüyoruz. Bu nedenle de ihracat odaklı büyümeye ve ihracata dayalı döviz girişlerimizi artırmaya çok önem veriyoruz ve tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz.”

İKEA'ya üretim yapıyor


Özellikle, iç ve dış pazarlardaki artan kurumsal satışlara bağlı talepleri karşılayabilmek için yatak üretim kapasitesini yüzde 30 artırdıklarının altını çizen Yiğit, “Geçen yıllarda ağırlıklı çalıştığımız Ortadoğu, Amerika ve Orta Asya Cumhuriyetleri’nin yanında, yeni hedef pazarları arasına Sahra Altı Afrika, Kıta Avrupa’sını da ekleyerek yapılanmamızı sürdürüyoruz. Günümüzde IKEA gibi dünya devlerine üretim yapıyor olmakla birlikte; İtalya, Fransa, Almanya pazarlarındaki konumumuzu diğer Avrupa pazarları ile Amerika kıtasına da genişleterek ilk üç marka arasına girmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

40 kişilik Ar-Ge üssü


Mevcut konjonktüre bağlı olarak kısmi daralmanın yaşandığı iç piyasada öngördükleri toparlanmaya bağlı olarak, oturma odası, yemek odası, yatak odası ve Kilim Uyku gruplarında da kapasite artışına hazırlandıklarını vurgulayan Yiğit, “Tüm bu yüksek oranlı büyüme ve kapasite artış hedeflerimizin temeline ‘insan odaklı üretim’ politikamızı koyuyoruz. Ayrıca bu politikamızı Ar-Ge'ye dayalı yenilikçi çalışmalarımızla destekliyoruz. Yüksek nitelikli personelimizin oluşturduğu Ar-Ge çalışmalarımıza toplam ciromuzun yüzde 1’ini ayırmış durumdayız. Gelişmelere bağlı olarak bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz. Büyüme hedeflerine yönelik yatırım planlarımızda öncelikli yürüttüğümüz 40 kişilik Ar-Ge üssü projesinin yanı sıra, bilgi işlem altyapımızı da tamamen yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.


Bayi sayısı hızla artıyor


Yurt içi ve yurt dışında franchising modeliyle bayileşmeye büyük önem verdiklerinin altını çizen Yiğit, “Bu yöndeki çalışmalarımız doğrultusunda yılın ilk yarısında 33 yeni bayi açtık. Yılın ikinci yarısında da en az bu kadar yeni bayi açmayı hedefliyoruz. Yurtdışında 130 satış noktasına ulaşan ürünlerimizi dış pazarda yaygınlaştırmak için yıl sonuna kadar 10 yeni bayi açmayı planlıyoruz” dedi.

E-ticarete de giriyor


Yurt içinde 240 bayi ile hizmet verdiklerini dile getiren Kilim Mobilya Yurtiçi Satışlar Müdürü Sami Özcan ise, Türkiye genelinde belli bir nüfusun üzerindeki her yerde olmaya özen gösterdilerini vurgulayarak, “Ancak, e-ticarette günümüzün bir gerçeği. Artık hangi sektörden olursanız olsun e-ticaret üzerinden satış kanallarını da açmak durumundasınız. Biz de Kilim Mobilya olarak 2019 yılında internet satışlarına başlamak için altıyapı çalışmalarımızı hızla tamamlıyoruz. Önümüzdeki süreçte online olarak da ürün satışı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.