Son 10 gündür yumurta sektöründe inanılmaz bir kaos olduğunu söyleyen Derya Pala, “TMO'nun ithalat kararı bu kaosu çözecektir” dedi.

sinan-keskinYükselen kurlar, stokçuluk ve fırsatçılık gibi sebeplerle son dönemlerde bir hayli yükselen yem ve yem hammaddeleri fiyatları sonrasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) harekete geçeceği öğrenildi. TMO’nun özellikle son dönemlerde yüzde 25’e yakın zamlanan mısır fiyatlarını dengelemek için ithalat kararı aldığı öğrenildi.

Önceki yılların aksine fiyatların düşmesi gereken yaz döneminde beklenmedik bir şekilde fiyatların yükseldiğini söyleyen Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, “Bu yıl tuhaf oldu. Bizim kış dönemi iyi, yaz dönemi kötüdür. Ama ne yazıkki yılın ilk 7 ayını zararla geçirdik. Bu zarar üretcilerin yerine genç hayvan koyamaması, yaşlı hayvanların da yavaş yavaş kesilmesiyle sonuçlandı. Dolayısıyla üretim azalması oldu. Temmuz'da beklenmedik bir şekilde fiyatlar yükseldi. Temmuz'u hiç yaşamadığımız gibi yüksek bir fiyatla geçirdik. Maliyetlerimiz yaklaşık 29-30 kuruşlardayken 40 kuruşa kadar çıktı. Bunun tüketiciye yansıması daha da katlanarak oldu” dedi.

TMO mısır ithal edecek


Ağustos ayında yaşanan kur artışıyla beraber maliyetlerinin ciddi oranda artış gösterdiğinin altını çizen Pala, “Herkesin elinin boş olduğu ve tekrar stok yapacağı bir dönemdeyiz. Tüccar üreticiden mal talep ediyor, talep ettikçe fiyat artıyor. 10 gündür inalmaz bir kaos var. Toprak Mahsulleri Ofisi ile görüştük. TMO piyasayı regule etmek için arpa, buğday ve mısır ithalatı yapacak” diye konuştu.
Yaşanan kaostan üreticiyi sorumlu tutmadıklarına vurgu yapan Pala, “Bu kelimeyi kullanmayı pek sevmiyorum ama piyasada fırsatçılık yapanlar var. Üreticiye birşey diyemiyorum. Ülkemizde üreticinin ne zaman para kazanacağının garantisi yok. Fırsat yakaladığında kazanmak istiyor. Çünkü seneye maliyetinin altında satmak durumunda da kalabilir. İthalat sonrasında mısır fiyatları ne üreticiyi ne tüccarı ne de bizleri üzmeyecek bir seviyeye gelecektir” dedi.

Maliyet düşüşü yansımaz


Yumurta maliyetlerinde yaşanacak düşüşün aynı oranda üreticiye yansımasını beklemediklerini dile getiren Pala, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çünkü büyük marketlerin belli bir kar marjı var. Marketler oransal olarak kar marjlarını korudukları için üretim maliyeti arttığında onların karı da rakamsal olarak artıyor. Fiyat artışlarındaki yansıma, bizim üretici olarak arttırdığımızdan fazla oluyor. Bu durumda da tüketici tepki gösteriyor ve satışlar düşüyor. Tüketim düştüğü için fiyatlar da geriliyor. Ama ne yazıkki marketler aynı hızda fiyatlarını geri çekmek istemiyorlar.

Üretim planlaması yapılacak


Türkiye'de tüm hayvancılık ürünleriyle ilgili bir üretim planlamasının şart olduğunu vurgulayan Pala, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ile görüştüklerini söyledi. “İlk kez bir bürokrat ile üretim planlamasının üretimi kısmak anlamına gelmediği yönünde görüş brliğine vardık” diyen Pala, bu sefer olumlu bir adım atılacağına inandıklarını dile getirdi.