Saadet ERCİYAS
Dünya turizm profesyonellerinin 90 ülkede üyesi bulunan en yaygın ve en eski turizm sivil toplum örgütü Skal'ın 2024 yılında yapılacak dünya kongresine aday olan İzmir yarı finale kalan kentler arasında yerini aldı. İzmir 15 Ağustos-15 Eylül 2022 tarihleri arasında dünya genelinde Skal kulüp başkanlarının yapacağı oylamada başarılı olursa, 2024 yılındaki kongrede bini aşkın turizm profesyonelini ağırlayacak, çok önemli bir tanıtım fırsatı yakalayacak.

Romanya'dan Bükreş, Rusya'dan St. Petersburg, Hindistan'dan Kalküta ve Türkiye'den İzmir Skal kulüpleri 2024 Skal Dünya Kongresi'ni kentlerine kazandırmak yarışıyordu. Uluslararası temsilcilerin oylaması sonucunda yarı finale kalacak iki kentin belirlenmesi amaçlanıyordu. Oylamada üç oy alan St. Petersburg elendi. İzmir 24 oy alırken, Bükreş ve Kalküta 17'şer oy alınca, yarı finalde üç kentin yarışması kararlaştırıldı.

BÜYÜK BAŞARI YAKALADI’
İzmir'in yarı finale kalarak büyük bir başarı yakaladığına değinen Skal İzmir Başkanı Güner Güney, yaşanan bu sonuç nedeniyle Skal tarihinde ilginç bir durumla karşılaştıklarına da dikkat çekti. Güney, "Finalde oylanacak iki kentten biri olmamız şansımızı artıracaktı, ama biz hala iddiamızı koruyoruz. Skal İzmir olarak daha da çok çalışarak kongreyi ülkemize getireceğiz" dedi. Güner Güney, oylama öncesi 35 ülkenin uluslararası temsilcilerine yaptıklarını çevrimiçi sunumda Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki iki önemli kenti Bergama ve Efes'i, geçici listedeki değerlerini anlattıklarını belirtti. Güney, "Efes'i ziyaretin hıristiyanlar için önemini, hac konusunu, İzmir'deki alternatif turizm olanaklarını, kültür turizmi, gastronomi ve din turizmi olanak ve zenginliklerini dile getirdik" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

EN YÜKSEK OYU ALDI’

"Oylamada en yüksek oyu İzmir aldı. Şimdi çıta biraz daha yükseldi. İşimiz biraz daha zorlaştı. Dünya Skal Kulüpleri'nin 15 Ağustos-15 Eylül 2022 tarihleri arasında yapacağı oylamada, Skal İzmir olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'i, tüm yerel yönetimlerimizi, Dışişleri Bakanlığımızı, Kültür ve Turizm Bakanlığımızı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'mızı arkamızda göreceğimize inancımız tam. Bu artık İzmir'in değil, ülke turizminin konusu. Şimdi İzmir'i final oylamasına katılacak tüm dünyadaki 320 Skal kulüp başkanına anlatmamız, en fazla oyu almak için ülke ülke çalışmamız gerekiyor.”

Yarı finale kalan ülkeler içinde olmanın bile çok önemli bir tanıtım fırsatı sunduğunu belirten Güney, "Hep beraber final oylamasına odaklandık. Öncelikle 320 başkana birer mektup göndereceğiz. Sunumda vurguladığımız konuları bu mektupta da belirteceğiz. İzmir'in değerleriyle bu kongreyi üstleneceğine inanıyoruz" diye konuştu. Final oylamasında İzmir'in şansının büyük olduğunu belirten Skal 2022 Dünya Başkanı Burçin Türkkan ise, "Tanıtım konusunda metaverse'den yararlanarak İzmir'i tanıtan bir yazılım hazırlatabilir, bu insanları heyecanlandırabilir. İzmir'le, çevresiyle ilgili, merak uyandıran içerikler olabilir bu yazılımda. Geç kalınmış bir şey yok. Yeter ki birlikte hareket edilebilsin. İzmir sahip olduğu değerleriyle ve başarılı Skal ekibiyle bunu başarabilir düşüncesindeyim. Başarılar diliyorum güzel İzmir'e" dedi.

Türkkan: Tanıtım yapılmalı

Yarı final sunumu öncesi İzmir'e gelerek destek veren Skal 2022 Dünya Başkanı Burçin Türkkan, İzmir'in şanslı olduğunu düşünenlerden. Türkkan, İzmir'in adaylığı kazanması durumunda en kısa zamanda metaverse üzerinden tanıtıma başlaması gerektiği görüşünü paylaştı. Skal İzmir Kulübü'nün uluslararası temsilcilere yaptığı sunumun ardından Şifne Termal Otel'de düzenlenen yemekte görüştüğümüz Türkkan, Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nü dereceyle bitirmiş bir turizm profesyoneli. Yaşamını 23 yıldan bu yana Amerika'da sürdüren Türkkan, turizm alanında eğitim almış, yurt dışında kariyer yapmak isteyen gençleri ve turizm profesyonellerini dünyanın farklı ülkelerindeki iş olanaklarıyla buluşturan uluslararası staj ve eğitim hizmetleri veren bir firmanın sahibi.

Turizmin geleceği metaverse'de

Turizmin yeni rotasının metaverse'den geçtiğini vurgulayan Türkkan, 2024 Skal Dünya Kongresi'ne aday olan İzmir'in tanıtım çalışmalarını planlarken, metaverse konusuna mutlaka önem vermelerini önerdi. İzmir'in yarışı kazanması durumunda kente 500 ile bin 100 arasında delegenin geleceğini anlattı. Özellikle yeni neslin teknolojiyle iç içe yaşadığını söyleyen Türkkan, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni nesil teknolojik, her şeyini telefonda görmek istiyor. Gitmeden görmek, yaşamak istiyorlar, metaverse bunu sağlıyor. Türkiye'de elbette inanç turizmi, deniz, güneş kum onlar hep olacak. Kültürü ifade eden her türlü turizmin olması gerekiyor. Ama teknolojiyle birleşim metaverse'de olacak. Evet, bütçe gerektirecek bir şey ama oldukça etkili. Hızlı bir şekilde metaverse dönük yatırım yapmak gerekiyor.”

Metaverse nedir?

Metaverse, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik aygıtları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi üç boyutlu sanal ortamları destekleyen, tüm dijital dünyaların birleştirildiği, yani internette yapılabilen her şeyin tek bir alanda toplandığı paralel bir evren olarak tanımlanıyor.