Tarımsal üretimde Türkiye genelinden daha fazla büyüyen İzmir, organik tarımdaki iddiasıyla da dikkat çekiyor. 9. Ekoloji İzmir Fuarı'nda toplanan Bölgesel Organik Ticaret ve Pazarlama Platformu'nda İzmir'in organik üretime öncülük yaptığı vurgulandı.

Bio - Foundation Bölgesel Organik Ticaret & Pazarlama Platformu bu yıl 9. kez düzenlenen Ekoloji İzmir Fuarı kapsamında fuarizmir'de gerçekleşti. Çevre dostu ürünler için dünya çapında ortak bir ağ kuran İsviçre merkezli kuruluş Bio-Foundation İşbirliği ve Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu (IFOAM), Ege İhracatçı Birlikleri ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği desteği ile bu yıl ilk kez gerçekleşen Bölgesel Organik Ticaret ve Pazarlama Platformu'nda sektör tüm yönleriyle değerlendirildi.

İZFAŞ Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Z. Gül Şener, İzmir'in sanayi, ticaret ve tarih boyunca bir tarım kenti de olduğunu belirterek, "Son yıllarda bölgesel kalkınmaların, ülke kalkınmalarının yerel kalkınmadan geçtiği düşüncesinden hareketle tarımda yerel kalkınma için pozitif ayrımcılık yapan bir şehiriz. İyi ve organik tarımı destekliyoruz. Son birkaç yıldır Türkiye'deki tarım sektöründe var olan doğal büyüme ötesinde İzmir tarımı daha fazla büyüyor. Son verilere göre Türkiye tarımı yüzde 2.1 büyürken, İzmir'de tarım yüzde 5.5 dolayında bir büyüme göstermekte" dedi.

ORGANİK TARIMA İZMİR DESTEĞİ


İzmir'de organik ürün sektörünün çok önemli yeri olduğunu belirten Şener, "Türkiye'deki organik tarım üreticilerinin çok büyük bir kısmı İzmir'de. Kontrol sertifikasyon kuruluşlarının da büyük bir kısmı İzmir'de. Buna bağlı sivil toplum yapısının olgunlaşması yine İzmir çıkışlı. Çoğunluk STK'lar İzmir'de yer alıyor. Biz İzmir'i bir organik başkent olarak değerlendirmek istiyoruz. Ege İhracatçı Birliklerimiz de organik tarım ihracatı için koordinatör başkan niteliğinde. Dolayısıyla her şey Ege Bölgesi'nden çıkış yapmakta. Organik tarımı burada daha fazla konuşmaya, üzerinde çalışma yapmaya da olanak var" diye konuştu.

FİYAT POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ


Organik ürün tüketiminin artırılması için organik tarımla ilgili fiyat politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Şener, "Üreticinin üretiminin desteklenmesi gerekiyor ki organik tarımın pazara ulaşmasının önünü açalım. Bilinçlendirme, tanıtma çalışmaları yapalım. Organik üründeki güven sorunu çözülürse iç piyasada da artış olacak" dedi.

İZMİR'DEN TAM DESTEK


Büyük kentlerde belli zincir marketlerde organik ürünlerin satışının yapıldığını belirten Şener, "Pazarlar, özel satış yerleri açılması gerekiyor. Biz İzmir olarak destekliyoruz. Hem organik pazarların açılması konusunda destek veriyoruz hem de özel satış yerleri açılması konusunda belediyeler olarak katkı koymaya çalışıyoruz. Bu sektörde çalışan üreticileri destekleyelim ki onlar ürünlerini daha ucuza mal edebilsinler. Organik tarımda eğitim çalışması yapıyoruz. Teknik destek veriyoruz, toprak analizleri yapıyoruz, soğuk hava, paketleme tesisleri kuruyoruz. Diğer yandan kooperatiflere iş makinesi desteği yapıyoruz. Eko-pazarların denetimini ve koordinasyonunu yapıyoruz. Bu çalışmalarla organik tarım yapan üreticinin ürünlerini desteklemeye çalışıyoruz. Üreticinin birlik olarak ürünlerini doğrudan sunabileceği ortamlara ihtiyaç var. Bunun için de kooperatifleşmeyi destekliyoruz. Bunun desteklenmesiyle üreticinin halka ulaşabilmesinin yolunu açtık. Bu öyle bir model oldu ki Birleşmiş Milletler tarafından örnek bir proje bile seçildi" diye konuştu.

Ekoloji Fuarı'nın da organik ürünlerin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasında önemli bir görev üstlendiğine dikkat çeken Gül Şener, "İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve İZFAŞ olarak dokuzuncu kez düzenlediğimiz bu fuarda sektörün gelişme çabaları açıkça görülüyor. Fuarımızla gelecek vaat eden bu sektöre itici güç olmaya çalışıyoruz. Sektörün tüm dünyadaki büyüme hızı yeni pazarlar, katma değeri yüksek ürünlere olan yönelim Türkiye'nin önünde çok yol olduğunu gösteriyor. Hem İzmir hem de Türkiye için çok büyük bir fırsat olduğunu gösteriyor" dedi.

GÜLLÜOĞLU: 2017 YILINDA 86.6 MİLYON DOLAR


Organik tarım konusunda Bakanlık olarak yaptıkları yatırımları anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Sabahat Güllüoğlu ise, organik ürün sektörüne ilişkin gelişmeleri paylaştı. Türkiye'nin organik ürün ihracatı yaptığı ülke sayısının 26 olduğunu kaydeden Güllüoğlu, "Dünya tarım alanlarının yüzde 1.2'lik kısmı organikken ülkemizde 2017 verilerine göre ülkemizde yaklaşık 2'dir. Dünyada en fazla çiftçi sayısına sahip 10 ülke içinde sekizinci sıradayız. Başlangıçta sadece sekiz ürünle yapılan üretim 2017 yılında 214 ürüne ulaşmıştır. 2017 verilerine göre 77 bin 67 çiftçi tarafından toplam 543 bin hektar alanda organik bitkisel üretim yapılmaktadır. Kesin rakamlar olmamakla birlikte 2017 yılında 2 milyon 270 bin 480 ton organik ürün elde etmiş bulunmaktayız. 2002 ile kıyaslandığında ürün sayısında yüzde 42'lik, çiftçi sayısında yüzde 504'lük, toplam üretim alanında yüzde 505, üretimde ise yüzde 632 oranında artış görülmüştür. Türkiye'de organik ürün pazarı resmi rakamlara göre 2016'da 77 milyon dolar civarındayken 2017 yılında 86.6 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir" dedi.

Hem organik üreticiler hem de piyasada birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Bio Foundation İsviçre Genel Müdürü Mathias Forster, toplantıdan son derece memnun kaldıklarını belirterek, "İZFAŞ'a bu fırsatı ve ticaret platformunu beraber oluşturma şansını verdiği için teşekkür ediyoruz. Organik sektörün Türkiye'de gelişmesine yardımcı oldukları için teşekkür etmek istiyoruz" diye konuştu.