İzmir'de iş dünyası temsilcileri ve banka genel müdürleri, İzmir İş İnsanları ve Bankacılık Sektörü Toplantısı'nda bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen toplantıda, iş dünyası temsilcileri, kamu ve özel bankaların genel müdürlerine sektör sorunlarını anlattı, çözüme yönelik taleplerini ifade etti. İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “İçinden geçtiğimiz süreç hepimizin fedakarlık yapmasını gerektiriyor. Finansal kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılması amacıyla hem özel sektör hem de bankacılık sektörü uygun kredi koşullarının sağlanması ve kredinin yerinde kullanımı konusunda sorumluluklarını yerine getirmeli” dedi.

'KOMİSYON ORANI İNSİN'

Özgener, yerli üretim yapan firmalara, kamu bankaları tarafından uzun vadeli ve düşük faizli kredi verilmesi, mevcut kredi olanaklarının artırılması ve daha düşük maliyetlerle kredi kullandırılmasıyla ilgili çalışmalar yapılmasını da istedi. POS cihazlarından alınan komisyonların bankalar arasında ciddi farklılık gösterdiğini ve komisyon oranlarının çok yüksek olduğunu belirten Özgener, "Bu marjın azaltılması ve zorlu ekonomik koşullara uygun bir komisyonun belirlenmesi gerektiği kanaatindeyiz" ifadesini kullandı.

'YATIRIMA ENGEL OLUYOR'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da küresel ekonominin yeni bir çıkmazın içinde olduğunu söyledi. Artan belirsizlik ve kur oynaklığının firmaların strateji yapmasını, sağlıklı fiyatlandırmayı, uzun vadeli planlamayı engellediğini belirten Yorgancılar, “Mevcut kredi tahsis limitleri içinde ilave teminat talepleri firmalarımızı zorluyor. Teminat mektubu komisyonları yüzde 1'i geçmemeli. Sanayicilerimizin orta vadeli işletme kredilerine, yeni yatırımlar içinse uzun vadeli yatırım kredilerine ihtiyacı var. Mevcut vade ve kredi hacmi yeni yatırımların önünde engel oluşturmakta” diye konuştu. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de bankalardan sigorta şirketlerine, sermaye piyasası kurumlarından teknoloji şirketlerine kadar herkesin tarımın servetini dönüştürme misyonuna, adanmış bir ruh haliyle katkı vermesini istedi.

ENFLASYONUN SEBEBİ: ENERJİ

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Rusya-Ukrayna savaşının netleşip bir noktaya gelmesinin Türk ve dünya ekonomisi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Salgının etkisiyle küresel enflasyon yaşandığını dile getiren Çakar, "Enflasyonun birkaç nedeni var. Enerji fiyatlarında ciddi artış oldu. Petrol fiyatı 40 dolardan 80-85 dolara çıktı. Petrol artınca tüm girdi maliyetleri artıyor. Talep de artınca bütün dünyada öngörülmedik şekilde enflasyon oluştu” dedi. Çakar, Rusya-Ukrayna savaşının netleşip belli bir noktaya gelmesinin hem dünya ekonomisi hem de Türkiye açımızdan çok önemli olduğunu kaydetti. Çakar ayrıca 2022 yılında Türkiye'nin yüzde 5 civarında büyüyeceğini söyledi.