Mesleki eğitim geliştirilmesi ve nitelikli ara gücü istihdamı için İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) arasında ‘Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik’ Programı (SES) işbirliği protokolü imzalandı. Proje ile 2024 yılına kadar yarısı Türk vatandaşı, diğer yarısı ise Suriyeli olmak üzere 5 bin kişiye dönemler halinde mesleki eğitimler verilecek. İzmir iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda ayakkabı, gelinlik, deri, makine ve su ürünleri sektörlerinde eğitim alacak kursiyerlerin program sonunda özel sektör tarafından istihdamı hedefleniyor. Toplam 10 milyon Avro'luk bütçeye sahip projeden 18-40 yaş arası vatandaşlar faydalanacak. Yaklaşık 40'ar kişilik gruplar halinde eğitim alacak kişilerin seçimini ise oluşturulacak komisyon belirleyecek. Teorik eğitimlerin ardından ise kursiyerler 3 aylık pratik eğitimlere katılacak. Staj süresince de kursiyerlerin hem sigortaları yapılacak hem de günlük 163 TL para kazanacak.

BM FİNANSE EDECEK

İZTO Meclis Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, Oda üyelerinin sıklıkla dile getirdiği konuların başında, teknik ve ara eleman ihtiyacının karşılanmasında yaşanan zorluklar olduğunu söyledi. Özgener, “Örgün eğitim sistemi dışında bulunan ve iş arayan insanlarımızın da niteliklerinin artırılması, sorunun çözümünde önemli hale gelmiş ve mesleki eğitim merkezleri hayata geçirilmiştir. İmzaladığımız bu projede de mesleki ve uygulamalı eğitimlere yönelik ortaya çıkabilecek eğitim ücretleri, kursiyerler ve SGK ödemeleri gibi bütün giderler, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından karşılanacak” dedi.

'İZMİR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR'

Türkiye gibi gelişmiş ülkelerde insanlara kendi gelirlerini kazanmak için gereken araçları sağlamak için çalıştıklarını açıklayan WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede ise, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye’ye bu cömertliği için teşekkür etti. Grede, “Türkiye’nin üçüncü en büyük şehri olan İzmir de bu yönden üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. İzmir Ticaret Odası’nın SES Programı’na ortak olmakla gösterdiği vizyon çok memnuniyet verici” diye konuştu.

'TARAFLAR KAZANACAK'

Program sayesinde katılımcıların daha üretken olup Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacaklarının altını çizen Grede, İzmir'in özellikle ihracat bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu hatırlattı. Grede, “İzmir’de birçok kurumla yaptığımız görüşmelerden anladık ki çalışacak nitelikli işgücü bulmak her zaman zor. SES Programıyla tüm tarafları kazançlı çıkartacak bir formül geliştirdiğimizi umuyoruz. Gençlerin hayatlarında bir amaç edinmeye ve ailelerini geçindirmek için işe ihtiyacı var. Şirketlerin ise motivasyonu yüksek, donanımla ve çalışkan işgücüne ihtiyacı var. Türkiye’nin de ülke olarak gelişmeye devam etmek için bu iki tarafı birbiriyle eşleştirmeye ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

6 İMZALI PROTOKOL

Konuşmaların ardından İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede, AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak ve İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz işbirliği protokolünü imzaladı.