Haber /  Murat ERVİN

Uzun süredir çimento fiyatlarındaki artıştan yakınan ve fiyatların 'makul seviyelere düşmemesi halinde' iş bırakacaklarını söyleyen müteahhitler greve çıkıyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından 15 gün sürecek boykot 9 Eylül'de başlayacak. Kendilerinin İMKON’un kurucusu olduğunu belirten İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, 40 ilde ve 120 bin üyeyi kapsayacak boykota İzmir’in de katılacağını açıkladı.

“Geri adım gelmedi”

Alınan ortak kararı uygulayacaklarını anlatan Kahraman, “Bugüne kadar çimentocuların fiyatlarında bir gevşeme ve geri adım bekledik ama maalesef bunu göremedik. Burada mesele müteahhitin çimentoyu pahalı alması değil, vatandaşın başını sokacağı eve çok daha fazla para ödemek zorunda kalması meselesidir. Sonuçta biz pahalıya alırsak vatandaşa da pahalıya satmak zorunda kalırız” diye konuştu.

“Hayalleri yıkan bu anlayıştır”

Türkiye nüfusunun yüzde 50’sinin alt ve orta gelir düzeyine sahip olduğunu kaydeden İsmail Kahraman, “Bugün vatandaşlarımızın konut alma hayalini yıkan bu anlayıştır. Akaryakıta, elektrik ve doğalgaza gelen zam oranları kadar zam yapabilirsiniz ama yüzde 200 gibi bir zam oranı uygulamak kartelcilik anlayışıdır. Bizim amacımız böyle pervasızca zam yapmanın doğru olmadığını ve kentsel dönüşüm sürecini olumsuz etkileyeceğini anlatmak” ifadelerini kullandı. İzmir’de grev kararına 5 bin müteahhitin uyması halinde geçimini inşaatlardan kazanan yaklaşık 250 bin işçi maaşlarını alamayacağı gibi inşaatlara malzeme temin eden 200'den fazla alt sektörde de işler duracak.

Akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe gelen zamlarla çimentoya gelen zamanı kıyaslanamayacak derecede farklı olduğunu kaydeden Kahraman şunları söyledi:

“Çimento da ekmek gibidir”

“Çimento, inşaat sektörünün temel ihtiyaç malzemesidir. Burada yapılacak bir hareket tüm inşaat faaliyetlerini etkiler. Çimentonun inşaattaki oranı yüzde 5-10 arasındadır ve sektörün hammaddesidir. Bu hammadde de Türkiye’de çıkmaktadır. Nasıl ki siz temel gıda maddesi olan 1 liralık ekmeği 5-10 TL yapamazsanız, inşaatın temel maddesi olan çimentoyu da bu denli arttırmanız insanların aklıyla dalga geçmek olursunuz.  

7 bin üyeye çağrı

Greve, taahhütte bulunan ve resmi kurumların işlerini yapan firmaların katılmayacağını aktaran Kahraman, yol köprü gibi kamu yararına yapılan inşaatlar devam edeceğini de sözlerine ekledi. Kahraman, “Kat karşılığı inşaatlar gibi zaman sıkıntısı bulunmayan müteahhit  üyelerimize iş bırakmaları tavsiyesinde bulunacağız. İzmir’de üye sayımız ise yaklaşık 7 bin ve hepsine duyuruda bulunacağız. Kamuoyunda bir farkındalık oluşturacağız.

200 alt sektörü de vuracak

İnşaatlar genelde taşeron sistemiyle çalıştığı için işçiler de günlük ücretlerini alamayacak. Bu vatandaşlarımız maalesef mağdur olacak. Sadece bu da değil; inşaatın 200’den fazla alt sektörü desteklediğini hatırlarsak 15 gün boyunca hırdavatçılar, fayansçılar, dekoratörler, tesisatçılar da iş yapamayacak. Eğer siz lokomotif bir sektörü durdurursanız, tüm sektörler zincirleme şekilde olumsuz etkilenir. Depreme karşı sorunlu bir yapı stoğunu düzeltmek için uğraşacağımıza maalesef 3-5 kişinin cebine biraz daha para girsin diye uğraşılıyor. Devletimiz, ilgili bakanlıklarımızın bu fahiş fiyatları inceleyip gerekeni yapmalarını istiyoruz.”

“Anormal bir artış yok”

BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Aydın: "İnşaatçıların, bu işi çimento fiyatları boyutuna taşımaları gerçekten üzüntü verici. Çünkü inşaat sektöründe kaliteli bir dairenin yapımında çimentonun maliyet miktarı yüzde 3 dolayısıyla daire fiyatları buna nazaran yüzde 2-3 arttıysa bunun sorumlusu çimento sektörü olabilir. Ama daire fiyatları yüzde 100-200 arttıysa bunu çimento fiyatlarına bağlamının doğru olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Çimento piyasasını belirleyen hem maliyet hem de arz-talep dengesidir. Şu an bu artışın çok anormal ve afaki olmadığı rakamlarla da baktığımız zaman çok net bir şekilde görülüyor. "