Dünyanın en büyük havlu pan ve radyatör üreticileri arasında yer alan İsviçre merkezli Zehnder Group, Türkiye’deki yeni yatırımı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime hazırlanıyor. Zehnder, 13 sanayi bölgesinde yaptığı inceleme sonucunda teşvik avantajları nedeniyle MOSB'yi tercih etti.

sinann129 yıllık bir geçmişi olan ve 27 ülkede faaliyet gösteren Zehnder Group'un, 20 milyon Euro yatırımla Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiği Türkiye yatırımı, bölgede son yıllarda devreye alınacak en büyük yabancı sermaye yatırımı olarak dikkat çekiyor. Fabrikanın açılışı öncesinde basın mensuplarına tesisi tanıtan Zehnder Türkiye Genel Müdürü Orçun Özelmas, Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin'deki 14 üretim tesisinde 3 bin kişiyi istihdam eden İsviçre merkezli şirketin 2005'ten beri Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, bu yıl ise yatırımını büyütmeye karar verdiğini söyledi.
Son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan çalkantıların ve dövizde yaşanan dalgalanmaların yatırım kararlarını negatif olarak etkilemediğinin altını çizen Özelmas, “Bir yatırım yapmaya karar verdiğinizde bunu 40-50 yıl ilerisini düşünerek yaparsınız, 10 yıl için yatırım yapmazsınız. Buraya yatırım yaparken bütün kriterleri kontrol ettik. Türkiye'nin ekonomisini, yönetimini, gelecekteki durumunu konuştuk. İlk yatırım kararı aldıktan sonra geçen sürede Türkiye'de birçok parametre değişti ama yatırımı durdurmayı hiç düşünmedik. Yabancı yatırımcının en büyük beklentisi sürdürülebilirliktir. Türkiye, katma değerli bir mal üretip bunu Avrupa'ya satma ve iç pazardan pay alma açısından avantajlı bir ülke. Bizim güven konusunda büyük derdimiz yok. Bu olsaydı zaten 20 milyon Euro'yu buraya yatırmazdık. Türkiye'nin gelecekte önünün çok açık olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Teşvikler etkili oldu


Yatırım için yer arayışlarında Aliağa, Tire ve Kemalpaşa OSB’lerini de yakından incelediklerini kaydeden Orçun Özelmas, Manisa’nın yatırımlarda 3. Bölge teşviklerinden yararlanıyor olmasının aldıkları kararda önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Özelmas, Türkiye’nin gerek üretimde gerek ihracatta katma değeri yüksek ürünlere öncelik ve destek vermesi gerektiğini, bu kapsamda Ar-Ge Merkezi kurma çalışmalarına 2019 yılında başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Çalışanların tamamı Türk


Halen tümü Türk çalışanlardan oluşan 220 kişilik istihdamı kısa süre içinde 400’e çıkaracakları bilgisini veren Özelmas, “Bu yatırımımız üretim kapasitemizi yüzde 60 oranında arttıracak. Buna ek olarak arazimiz yüzde 55 oranında genişleme potansiyeline sahip. Zehnder’in başka üretimlerini de Türkiye’de gerçekleştirmek istiyoruz. Bunları değerlendirerek istihdamımızı ise iki katına çıkarabileceğimiz bir bina tasarladık” şeklinde konuştu.

Yüzde 94 yerli hammadde


Farikada yüzde 94 yerli hammadde kullandıklarını ifade eden Özelmas, şu ifadeleri kullandı; “Bu sebeple yerli üretimin teşvik edilmesine çok olumlu bakıyoruz. Yerli üretim logosu güzel bir uygulama olacak. Yabancı ortaklı olsa dahi Türkiye'ye katma değer sağlayan firmaların bu logoyu kullanabilecek olması daha da olumlu. Bu fabrikada üretilen ve özellikle iç pazara satılan her üründe bu logoyu kullanmanın avantajlı olacağını ve bu kararın çok olumlu olduğunu düşünüyoruz.”